Hőseink miniatűrökön

2019.03.14. 14:00

Állandó helyet keresnek a szabadságharcos-portrék kiállításának

A történelem-, a hadtudomány és a képzőművészet érdekes találkozásaként kétszázötven szabadságharcos vezetőről készült grafikát tekinthetnek meg a városi könyvtárba látogatók.

Laskovics Márió

A megnyitón közreműködtek a Pápai Huszár Egyesület tagjai Fotó: Laskovics Márió

Ők valamennyien az 1848/49-es forradalom és szabadságharc résztvevői, vezetői címmel nyílt meg Zongor László néhai grafikusművész tárlata hétfőn a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Hermann István könyvtárigazgató köszöntőjében hangsúlyozta, tisztelettel kell megemlékeznünk a márciusi ifjakról, a katonahősökről, a nemzetőrökről, a honvédekről. A kiállítást Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg.

– Bár nagy történelmi fordulataink közül a szabadságharcból ismerjük a legtöbb személyt és történetét, mégis csak néhány tucat név személyesíti meg tömeghadseregünket, 1848/49-et. Az aradi vértanúkon túl sokakat nem tartunk számon. Minden nagy történelmi kataklizmának, sorsfordulónak mélységei vannak, s ezek a részletekben rejlenek. E tárlat kivételes alkalmat biztosít az alámerülésre: miniatűrjeiről 250 arc néz vissza ránk, akik meghozták a maguk véráldozatát – fogalmazott a városvezető.

– Zongor László nagyfokú alázattal, kitartással nyúlt e feledésre ítélt személyek után, kutatott, és megrajzolta őket az utókor számára. Fedezzük fel az alkotó üzeneteit, a miniportrék segítsenek hozzá, hogy jobban megértsük 1848–49-et, a jó ügy mögé felsorakozó nemzet lelkét – zárta Áldozó Tamás polgármester.

Babos Tibor szavalatát követően Zongor Gábor képzőművész méltatta a Pápán nyílt miniatűrtárlat alkotóját. Zongor László 1949-ben született Mosonmagyaróváron. Alsóságon nőtt fel. Szülei pedagógusok voltak, mindennapos volt otthon a rajz, a festés és a bélyeggyűjtés. Művészi pályára készült, de nem vették fel, így térképész lett.

A megnyitón közreműködtek a Pápai Huszár Egyesület tagjai Fotó: Laskovics Márió

– Bátyámat mindig érdekelte a történelem, a katonaság, a térképészet. A színes és fekete tussal készült, bélyegblokknak kinéző alkotásokon ez együtt van: középen a korabeli, hiteles rajzok, festmények, fotográfiák alapján megörökített portré, körülötte pedig a legjellemzőbb történetek, csaták térképei, jelképek. Tehát az adott személyt katonai, politikai vagy közéleti tevékenységére utaló keretbe foglalta, ezzel segítve a nézőt a személy történelmi szerepének megítélésében, illetve a kor történelmi ismeretének elmélyítésében. Szeretnénk egyben tartani ezt a kiállítási anyagot, keressük neki az állandó helyet – nyilatkozta Zongor Gábor. A hónap végéig látható kiállítás megnyitóján közreműködtek a Pápai Huszár Egyesület autentikus megjelenésű tagjai.

Az alkalomra a kétszázötven szabadságharcos vezetőről a könyvtár kiadványt jelentetett meg a Jókai-füzetek sorozatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában