a széppróza napja Füreden

2019.03.08. 16:00

Az anyaggal, az anyagért harcol folyton Szilasi László író

Szilasi László író Amíg másokkal voltunk című kötetét a Széppróza napja füredi programjai sorában, a Jókai Emlékházban mutatták be az elmúlt napokban.

Kovács Erika

Szilasi László íróval (balról) Ladányi István egyetemi docens beszélgetett

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Jókai-kultuszt megkülönböztetett figyelemmel ápoló város ebben az évben is több rangos irodalmi programmal csatlakozott a „Nagy mesélő” születésnapjához kötődő országos kezdeményezéshez.

Az irodalomtörténész végzettségű szegedi íróval Ladányi István, a Veszprémi Pannon Egyetem docense beszélgetett, Jókait és híres regényét, Az aranyembert idéző enteriőrkiállítás kulisszái között. A két irodalomtörténész beszélgetése nélkülözte a tudományoskodást, de úgy tartotta fenn a hallgatók érdeklődését, hogy nem tett engedményt a szellemi színvonal kárára.

Természetesen Jókai volt az apropója a magyar irodalom három kiemelkedő alakját, Jókai Mórt, Babits Mihályt és Berzsenyi Dánielt megidéző, három kisregényt tartalmazó kötet bemutatásának. Kiderült, a három, egymással összefüggő szöveg úgy mutatja be a három zseniális művészt, hogy az olvasó még sosem tapasztalt szemszögből láthatja őket, ahogy száműzetésük idején a magányt legyűrve teljesítik ki magukat a magyar irodalom, illetve a magyar nyelv maradandó javát eredményezve.

Szilasi László íróval (balról) Ladányi István egyetemi docens beszélgetett
Fotó: Penovác Károly/Napló

Szilasi László József Attila- és Déry Tibor-díjas író a magyar próza két nagy alakját, Ottlikot és Mészölyt nevezte meg olyan íróként, akik hatással voltak rá, bár ahogy kibontotta a gondolatot, Mészöly írói magatartását – ahogy fogalmazott – még közelebb állónak érezte magához.

Szilasi alkotói módszerét vizslató kérdésre válaszolva őszintén elmondta, hogy nem receptre a közönségnek ír, minden regényénél újra kezdődik a harc az anyaggal, az anyagért. A szegediség mibenlétére vonatkozó felvetésre pedig egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy műveinek hősei korában sem volt értelme a fővárosi írói lét hangsúlyozásának, ahogy most sincs. Az író hamar belopta magát a füredi közönség szívébe, érezni lehetett, vele az idő nem múlt, hanem tellett.

Szilasi Lászlót a rendezők meghívták a füredi könyvhétre is, hogy mutassa be A Luther Kutyái című sikerkönyvét. A balatonfüredi könyvbemutatón Szilasi László kötetéből Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színművész adott elő részleteket a szépszámú közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában