Nagykorú lett a verseny

2019.03.20. 19:44

Irodalmi ki mi tud?-ot rendeztek a megyei könyvtárban

Tizennyolcadik alkalommal rendezte meg a Szilágyi Keresztény Iskola a Megyei irodalmi ki mit tud? elnevezésű szavalóversenyt szerda délelőtt az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében.

Leitner Vera

Ezúttal is szépszámú résztvevő, nagy érdeklődés jellemezte a szavalóversenyt

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Büszkék lehetünk arra, hogy ezt a tizennyolc alkalmat úgy értük meg, hogy mindig élénk érdeklődés övezte a versenyt, annak ellenére, hogy ma már nagyon sok hasonló van a megyében, a városban. Sokan első osztálytól egészen a nyolcadikig végig itt voltak velünk, készültek, izgultak, szurkoltak a társaiknak, és ez egy nagyon örömteli dolog – mondta el a Megyei irodalmi ki mit tud? megnyitóján a verseny főszervezője, Bedics Anita, a Szilágyi Keresztény Iskola pedagógusa.

Ezúttal is szépszámú résztvevő, nagy érdeklődés jellemezte a szavalóversenyt Fotó: Pesthy Márton/Napló

A főszervezőtől megtudtuk, az egész megyéből, így például Veszprémből, Pápáról, Várpalotáról, Tapolcáról, Felsőörsről is érkeztek diákok az így összesen ötvenöt szavalót felvonultató megmérettetésre.

– A négy korcsoport mellett van egy további kategóriánk, mely a saját művek bemutatását teszi lehetővé. Itt a diákok az általuk készített verseket mutathatják be a közönség előtt – tette hozzá Bedics Anita, aki elmondta, általában kérni szokták, hogy a megyei versenyt az egyes intézményekben egy házi forduló előzze meg. Ezen túl csupán azt kötötték meg, hogy a Weöres Sándor-évhez kapcsolódva vagy egy Weöres Sándor-verssel készüljenek a szavalók, vagy a magyar irodalomban fellelhető állatversek közül válasszanak.

Ennek megfelelően a versenyprogramban Weöres Sándor mellett többek között Romhányi József, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, vagy például Szabó Lőrinc és Simon István versei hangzottak el.

A diákok előadásait Oravecz Edit, a Pannon Várszínház színművésze, Tóth-Péti Krisztina, a Veszprémi Petőfi Színház dramaturgja, rendezőasszisztense és Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem kulturális referense zsűrizte.

A végső sorrend

A versenyen első helyezést ért el az I. korcsoportban Cirkos Adél (Szilágyi iskola), a II. korcsoportban Lipp Máté (Botev), a III. korcsoportban Madarász Dániel (Szilágyi), a IV. korcsoportban pedig Varga Virág (Szilágyi), ugyanebben a kategóriában Varga Réka (Gyulaffy) különdíjat vehetett át. A saját költeményt bemutató szavalók közül a zsűri Körmendi Levente (Szilágyi) versét ítélte a legjobbnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában