Freskók Székelyföldről

2019.03.11. 16:00

Könyvbemutató Veszprémben: a középkori műemlékekre hívja fel a figyelmet

A templomok és a freskók ma is hirdetik ezeknek a közösségeknek a hitét, élni akarását, szülőföldjükhöz való ragaszkodását – mondta el S. Lackovits Emőke néprajzkutató pénteken az érseki palotában, ahol Udvarhelyi Nándor legújabb kötetét ismertették.

Leitner Vera

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) Veszprémi Csoportja szervezésében mutatták be Udvarhelyi Nándor Az Anyaszék szíve – Udvarhelyszék középkori freskós templomai a Nagy-Küküllő mentén című kötetét pénteken az érseki palotában.

A megjelenteket Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke köszöntötte, kiemelve, hogy Udvarhelyi Nándor legújabb, valamint korábban megjelent köteteiben egyaránt a józan, Istennek tetsző hazaszeretet tükröződik. Sajnos sok ember nem ismeri a haza, a hazaszeretet, a gyökerek, a szülőföld kultúrája, vagy a helyes és mértéktartó haza- és fajszeretet fogalmát, pedig fontos, hogy a multikulturalizmusra, uniformizálásra törekvő irányzatokkal szemben megőrizzük a magunk kultúráját, hitét, gyökereit, tiszteletben tartva mások jellegzetességeit is, tette hozzá az érsek.

Udvarhelyi Nándor új kötetét S. Lackovits Emőke néprajzkutató, muzeológus mutattabe Fotó: Penovác Károly

A kötetet S. Lackovits Emőke néprajzkutató, muzeológus mutatta be, aki elmondta, a kötet tizenkét fejezetben mutatja be a hét, Nagy-Küküllő mentén elhelyezkedő falu – Felsőboldogfalva, Farcád, Székelyderzs, Bögöz, Nagygalambfalva, Rugonfalva és Székelykeresztúr – freskós templomait. A könyv Székelyföld középkori műemlékeire hívja fel a figyelmet, rávilágít Udvarhelyszék központi helyzetére, valamint arra, hogy ezek a freskós emlékek mennyiségükben és minőségükben páratlanok.

S. Lackovits Emőke hozzátette, a könyv tudományos igényességgel foglalja össze, amit az udvarhelyszéki templomépítészetről és az egyedi ábrázolásokról tudni érdemes. Az olvasók így egyebek mellett megismerhetik a Szent László-legendáról, a rendkívül ritka, Remete Szent Antalról, a háromkirályok imádásáról vagy Antióchiai Szent Margitról fennmaradt freskókat és azok történetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában