zánka

2019.03.07. 12:21

Magyar Tenger Népdalkör: balatoni hangulatban

Szabó Dezsőné tanítónő alapította meg negyven évvel ezelőtt a híres zánkai Magyar Tenger Népdalkört, amely nemrég emlékezetes műsort adott a Faluházban.

Kovács Erika

Fotó: Zánka Tv

A Faluházban egyebek mellett felidézték, a térségi pávakör vetélkedőre készülve alapította meg a zánkai Pávakört negyven lelkes taggal Szabó Dezsőné Lilla, még 1979-ben. A tanítónő felkutatta és társainak megtanította a Balaton környéki népdalokat, amelyben Nyék Sándor népdalgyűjtő segített neki.

Fotó: Zánka Tv

A Pávakör színvonalas működése hamarosan országos hírű lett, és 1982-től a helybeli Magyar Tenger Termelőszövetkezet anyagi támogatását élvezte. Emiatt vették fel a Magyar Tenger Népdalkör nevet, és négy évtizedes működésük alatt nagyon sok sikerben volt részük. Különféle versenyeken arany minősítéseket kaptak, illetve elismerő okleveleket, dicséreteket vehettek át. A négy évtized alatt a létszám csökkent, cserélődött, jelenleg húsz taggal működnek, és továbbra is elkötelezettek a magyar népdalok iránt. Nagy odaadással, magas színvonalon adják elő balatoni-, halászati emlékeket idéző, illetve katona-, és bordalokból álló összeállításukat, élükön Jana Norbert zenetanár, művészeti vezetővel, aki harmonikával kíséri a népdalkört.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában