múlt a jelenben

2019.03.17. 12:00

Marosvásárhelyi fotóklub alkotásaiból nyílt tárlat az Agórában

Akik szeretik Erdélyt, akik szeretik a színeket, a fényeket, azoknak nagyon tudom ajánlani a kiállítást – emelte ki Mátyus Károly a néhány éve készült fotókból összeállított tárlat kapcsán.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A veszprémi Bakony Fotóklub és a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub között évekkel ezelőtt nagyon aktív kapcsolat volt, ami 8-10 éve elcsendesedett, de a közelmúltban sikerült újra élővé tenni. – Nagy nap ez a számunkra, hiszen viszontláthatjuk barátainkat egy kiállítás keretében. Tavaly októberben egy hasonló kiállításon bemutatkoztunk Marosvásárhelyen a Vár Galériában. Most elérkezett a pillanat, amikor eljöttek hozzánk és viszonozzák azt a látogatást – mondta el Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub vezetője a Múlt a jelenben című kiállítás megnyitóján az Agórában.

 

A kiállító marosvásárhelyi Marx József Fotóklub 1953-ban alakult, és azóta minden csütörtökön este hat órakor összejönnek a tagok. Névadójuk volt az első, akinek köszönhetően a külföldi szalonokon megjelenhettek romániai fotók. – Tagjaink, Marx József hagyatékát követve, a szocio-etnofotó irányába mozdultak el, hogy megfogjuk azokat a dolgokat, amelyek a régmúltban jellemezték a hagyományainkat, családjainkat, házainkat – nyilatkozta a kiállítók képviseletében Fülöp Jenő.

A klub jelenleg 33 aktív taggal működik, akik közül körülbelül 20-an az idősebb generációt képviselik. Érdekesség, hogy 80 éves koruk felett, még ma is aktív tagjai a fotóklubnak az alapítók közül Bálint Zsigmond, Haragos Zoltán és Török Gáspár, de a fiatalabb generáció is képviselteti magát.

Romániában a legtöbb minősítést a Marx József Fotóklub kapta az évek során. A marosvásárhelyi klub még Láng Tiborral tartotta a kapcsolatot annak idején, és többször vettek részt közös táborokban a veszprémi fotósokkal Szentantalfán.

Fülöp Jenő azoknak ajánlja a mostani kiállítást, akiket érdekel a magyarság múltja. A kiállításon olyan tájegységekről is láthatók látványos fotók, mint a Küküllő mente vagy Kalotaszeg környéke. Az idősportrék és a nálunk már nem művelt szakmákat (szénégetők) ábrázoló fotók mellett vidám farsangi jelenetek is megjelennek a képeken.

A kiállítás április 5-ig látható az Agórában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában