A Lélekrablók után jön a Bolygóállás

2019.03.17. 18:55

Sümegen találkozott olvasóival Ákody Zsuzsa

A városi könyvtárban Ákody Zsuzsa immár ötödik, Lélekrablók című könyvével ismerkedhettek meg az érdeklődők az író-olvasó találkozón.

Tóth B. Zsuzsa

Ákody Zsuzsa új kötetét dedikálta is az író-olvasó találkozó résztvevőinek

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az Atlantic Press Kiadó országos női regénypályázatán első díjat nyert kötet tartalmáról is szólt a szerző beszélgetőpartnere, Adorján Gézáné nyugalmazott pedagógus. Mint elmondta, a Sümeghez kötődő szerző talán a város hírnevét is öregbítette immár ötödik kötetével, amellyel országos hírnévre tett szert. Aktuális a tartalma, jó a stílusa.

Ákody Zsuzsa új kötetét dedikálta is az író-olvasó találkozó résztvevőinek Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az esten kiderült, hogy Ákody Zsuzsát mi indította arra, hogy a még mai is tabuként kezelt két témáról, az erőszakról és a papi cölibátus feladásáról írjon. Inkább tapintatosan körülírta a történteket, mintsem részletezte volna. Egy kisgyermek fejét megsimogató pap látványa ihlette a másik kényes téma megírására, amelynek hitelessége érdekében egy papot is felkeresett. A kötet címe pedig az erőszak helyére utalva A góré dűlőn túl lett volna, ám a kiadó hatásosabb címet szeretett volna. – A lélekrablás ebben az esetben azt jelképezi, hogy egy bántó szó nyomot hagyhat mindannyiunkban. A lélekrabló az erőszakot elkövető csősz, aki egy életre tönkretette a kislányt, de valójában mindannyian lélekrablók vagyunk, amikor nem figyelünk eléggé a másikra – mondta a szerző. A karakteres szereplőkről szólva elárulta, hogy ha lát egy érdekes kézmozdulatot, hall egy különleges hangsúlyt, azt felhasználja írásaiban. Munkájához pszichológiai témájú köteteket olvasott, de fogászati asszisztensként is tanult pszichológiát, és élete során szerzett tapasztalatait szintén kamatoztatja írás közben, valamint a családi, baráti körben levő orvosok tanácsaiból ugyancsak merít.

Adorján Gézáné több esetben párhuzamot vont a kötetben leírtak és a mai mindennapi történések között, amelyek életszerűvé teszik a szereplőket. Mint mondta, a sodró lendületű, a jó és a rossz harcáról szóló kötet mindegyik mondata a helyén van. Realista stílusa miatt könnyen értelmezhető a regény, amelynek érdekes szava a szeretettelenség. A szerző sokoldalúan elemez, a megbocsátás, az emberi szeretet sugárzik a kötetből. Sokoldalúan megvilágítja a történéseket, de nem ítélkezik.

– Jó szívvel ajánlom a kötet elolvasását mindazoknak, akik gyerekekkel foglalkoznak – tette hozzá Adorján Gézáné. Ákody Zsuzsa beszélt az emberismeret, a ritmus és a rím fontosságáról, mint mondta, utóbbiak nem elhanyagolhatók a próza esetében sem. Szólt arról, hogy érzése szerint nem elég jónak lenni. A szeretet az ami elengedhetetlen, azzal meg lehet változtatni a világot. Ami pedig a Lélekrablók mondanivalóját illeti, az mindenkinek más lehet. – Az én számomra az a fontos a regényben, hogy figyeljünk a gyerekekre, hiszen a pedagógus megláthatja, ha a szokásostól eltérően viselkednek – mondta Ákody Zsuzsa, aki jelenleg két kéziraton dolgozik. Az egyik munkacíme: Bolygóállás. Azt tárgyalja, hogy miként éli túl az emberiség a hatalmasra nőtt ökológiai lábnyomot. A másik kötet az Egy csúnya nő címet viseli egyelőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában