A második robbanás

2019.03.28. 07:00

Újabb kiállítással jelentkezett Somogyiné Varga Anikó

MásKép címmel nyílt meg Somogyiné Varga Anikó festő, a Tapolcai Városi Képzőművész Kör tagjának első önálló kiállítása a Tamási Áron Művelődési Központban.

Tóth B. Zsuzsa

A vendégeket Barczáné Tóth Boglárka intézményvezető köszöntötte. Mint elmondta, Anikó 2015-ben csatlakozott az intézményben működő képzőművész körhöz, és abban az évben már részt vett a kör első csoportos bemutatkozásán. – Tihanyiné Bálint Zsuzsa, a kör vezetője akkor úgy fogalmazott, hogy Anikó az év felfedezettje, és úgy robbant be a csoportba, mint egy meteorit. Úgy gondolom, hogy a ma nyíló kiállítás akkor a másik robbanása az alkotónak – mondta Boglárka.

Tihanyiné Bálint Zsuzsa a tárlatnyitón arról beszélt, hogy Anikó nem végzett klasszikus akadémiai képzést. – Ennek ellenére kimagasló tehetsége és szorgalma pár év alatt eljuttatta egy olyan szintre, ahol alkotásai már felismerhetőek: egyéni, karakteres stílusjegyekkel rendelkeznek valahol a szimbolizmus, kubizmus, expresszionizmus határmezsgyéjén. Sok alkotó egy élet munkássága után sem jut el oda, hogy alkotásai előtt megállva azt mondjuk: igen, ez ő. Anikó mindössze pár év alatt tette meg ezt az utat. Persze, nem ez a gyorsaság az értéke az alkotásainak, hanem vitathatatlan, kimagasló minőségük – mondta Tihanyiné.

A kör tagjai nevében Verebélyi Zoltán köszöntötte Somogyiné Varga Anikó festőt, mögötte Tihanyiné Bálint Zsuzsa, a kör vezetője látható Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Hozzátette, hogy napjaink művészetének két nagy előnye van a régi, úgynevezett nagy korszakok művészetével szemben. Egyrészt a változatosság, másrészt a választhatóság. A művész választhat magának olyan technikát és stílust, mondanivalót, amellyel ő ki akarja és ki tudja fejezni önmagát. Másrészt a nézőnek is nagyobb szabadsága van, eldöntheti, hogy tetszik-e, amit lát, vagy nem. Nincs olyan alkotó, olyan dolog, amely mindenkinek tetszene. De bármilyen is az ízlésünk, a művész tiszta szándékát mindenképpen tisztelnünk kell, mert az alkotás a művész lelke, amely előtt kötelességünk fejet hajtani.

A kör tagjai nevében Verebélyi Zoltán köszöntötte Anikót, a megnyitón Őri Jenő és Román Iván működött közre. A kiállítás április 10-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában