Fejes Sándor családi fényképei

2019.04.19. 07:00

A közelmúltban elhunyt lokálpatriótára emlékeztek Pápán

Kivételesen egy már nem élő helytörténész, Fejes Sándor fotóalbumát lapozták fel rokonai és az érdeklődők Pápán, a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

A Családi Fotóalbumok sorozatban Fejes Sándorról unokaöccse, Tóth Kálmán emlékezett meg Szabó Rita könyvtáros közreműködésével

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Jókai Mór Városi Könyvtár (JMVK) Pápai Családi Fotóalbumok című sorozatának tizennyolcadik alkalmán rendhagyó módon a néhai helytörténészről, Fejes Sándorról emlékezett meg keresztfia, unokaöccse, Tóth Kálmán, a közelmúltban a könyvtár előadótermében Szabó Rita könyvtáros közreműködésével.

A Családi Fotóalbumok sorozatban Fejes Sándorról unokaöccse, Tóth Kálmán emlékezett meg Szabó Rita könyvtáros közreműködésével Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, Fejes Sándor Rédén született, ahol édesapja csendőrparancsnok volt. 1938-ig, öt éves koráig lakott itt a család. 1952-ben érettségizett a Pápai Református Kollégiumban, majd Győrben gépipari technikumot végzett. Többek között a Pápai Vasipari Vállalatnál, illetve a Magyar Vagon- és Gépgyár pápai öntödéjében dolgozott, 1991-ben vonult nyugdíjba. Szenvedélye volt a lokálpatriotizmus, cikkei jelentek meg például a Veszprém megyei Naplóban, a Pápai Hírlapban, a Pápa és Vidékében. Megírta a pápai öntészet és a helyi huszárság történetét, több kötete jelent meg a JMVK gondozásában.

Tóth Kálmán felelevenítette, nagybátyjával sokat beszélgetett a családi kötődésekről, életútjáról, honismereti, éremgyűjtő tevékenységéről, akinek utolsó, életrajzi kiállítása – valamint hogy ő személyesen ossza meg fotóalbumát – 2016-os halála miatt hiúsult meg. A gazdag, 260 fotót, cikkeket és egyebet tartalmazó anyagot unokatestvérei rábízták. Az alkalmon száz fényképpel idézte meg keresztapja életútját.

Fejes Sándor egy archív portréja Forrás: Jókai Mór Városi Könyvtár

– Nagyon precíz ember volt. A munkája mellett egyre többet foglalkozott Pápa város kulturális hagyományőrzésével, a helytörténet kutatásával, szenvedélyesen gyűjtötte az érmeket, kártyanaptárakat. Vezető szerepet töltött be az Éremgyűjtő Körben, a Jókai Körben. Kilenc könyvet írt, hétben társszerző volt, több kitüntetéssel díjazták. Gazdag életpályát, két gyereket, három unokát hátra hagyva búcsúzott a földi léttől – toldotta hozzá Tóth Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában