Nagy utazás a könyvtárban

2019.04.07. 21:35

Alsós és felsős diákoknak rendeztek vetélkedőt Tapolcán

Az év eleji olvasópályázat sikeres teljesítése után a Nagy utazás címmel vetélkedőt tartott a Wass Albert Könyvtár és Múzeum Gyermekrészlege. A versenyzők kreatívan dolgozták fel az utazás témakörét. Három tagból álló zsűrik értékelték a diákok teljesítményét.

Smidhoffer Eszter

Monostorapáti másodikos versenyzői

Fotó: Smidhoffer Eszter

Komoly felkészülés és az előzetes feladat bemutatása után elsőként a második osztályosok mérték össze tudásukat. Az első feladatnál az Ablak-zsiráf nyújtott segítséget, majd puzzle fejtörő következett. Az egymáshoz illő darabokat kellett összerakni, majd ami könyvborító kijött, az alapján kellett beazonosítani az írót és a regény címét. Ezután a tartalomjegyzékől kel­lett keresni adatokat és válaszolni a kérdésekre. Könyvkereső, szövegértés, keresztrejtvény és rajzfilmes kvíz várt még a diákokra. Hasonló feladatokkal kellett megbirkózniuk a harmadik osztályos versenyzőknek is. Itt a totó mellett igaz-hamis játék is felbukkant. A negyedikes csapatoknál előkerült a katalógus, mint keresőfelület. Emellett két szó jelentésbeli különbségét kellett felismerni és indokolni, majd, ami még új volt, idézet alapján lényeket, tárgyakat, érzéseket felismerni.

Monostorapáti másodikos versenyzői
Fotó: Smidhoffer Eszter

A felsősöknél már volt egy kis nehezítés, ők mégis könnyen vették a kihívást. Az ötödik, hatodik osztálynál régi tájékozódási eszközöket kellett keresni a polcokon lévő könyvek segítségével. Majd a közlekedési eszközökről kellett adatokat nézni. Fejtörő volt a légdeszkával a világ körül feladat, ahol fogalmazást kellett írni arról, hogyan juthatnak el Tapolcáról a választott városba. A hetedik, nyolcadikos csapatoknál a világ városaival, különböző érdekességekkel kap­csolatban voltak kérdések. Egy hosszabb feladat pedig a magyar felfedezőket állította középpontba.

Az alsós és felsős versenyzők egyaránt szépen teljesítettek, ügyesen megoldották a furfangos feladatokat is. Ennek alapján gyönyörű eredmények születtek. A második osztály csapatai közül első helyezett lett Dégi Anna Boglárka és Molnár Anna (Bárdos Lajos Intézményegység). A harmadikosoknál aranyérmes lett Barancsok Milán, Mayer Bence (Batsányi János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagintézmény). A negyedikesek közül Buda Mihály Gábor, a Művészetek Völgye Közös Fenntartású Általános Iskola diákja végzett első helyen. Az ötödik-hatodik osztályos kategóriában első helyen végzett Tóth Kristóf Szabolcs, a Kazinczy Ferenc Tagintézmény 6 b. osztályos tanulója. A hetedik-nyolcadik osztály versenyzői közül első lett Forika Boglárka és Varga Júlia 8. z-s bárdosos diákok.

A feladatokat igazi csapatmunkával oldották meg a diákok. A pedagógusok és a szülők egyaránt részt vettek a felkészülésben. Idén kiemelten fontos szerepet játszott a digitális kompetencia a hagyományos kézikönyvek mellett. A dobogósok kulturális kirándulásban vehetnek részt a könyvtárral. Idén a fővárosi Gyermekvasút az úti cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában