Hányszor mondjam még?!

2019.04.09. 21:44

Janikovszky Éva emlékét idézi az ajkai tárlat

A tavaly rendezett, nagy sikerű Pál utcai fiúk-tárlat után újabb vándorkiállítás nyílt a Bogáncs gyermekkönyvtárban a minap. A megnyitón diákok és pedagógusok megtekintették a Janikovszky Éva életművéből készült emlékkiállítást és az írónő műveiből összeállított, Hányszor mondjam még?! című műsort Kovács Róbert színművész előadásában.

Borsos Renáta

Kovács Róbert előadásával sikert aratott a gyerekek és pedagógusok körében

Fotó: Györkös József

A vándorkiállítás a Móra Könyvkiadó szervezésében 2013-ban készült el, a hazai gyermekirodalom jeles személyiségének, a Kossuth- és József Attila-díjas Janikovszky Éva író, költő, szerkesztő halálának tizedik évfordulójának tiszteletére.

Kovács Róbert előadásával sikert aratott a gyerekek és pedagógusok körében Fotó: Györkös József

Az írónő életművét és munkásságát bemutató tárlatot azóta hazánkban már több városban, sőt már határon túl is sokan megtekintették. Az ajkai kiállítást a Borsos Miklós Általános Iskola 3. és 4. A osztályos tanulói és pedagógusaik látogatták elsőként. A megnyitón Gombos Anikó gyermekkönyvtáros érdekességként meg­osztotta, hogy Janikovszky Éva műveit harmincöt különböző nyelvre fordították le, illetve köteteiben jelentős szerephez jutottak az illusztrációk, melyek állandó alkotótársa, Réber László nevéhez köthetők.

A tárlattal az írónő sokszínűségére kívántak reflektálni a szervezők. A látogatók elé tárták az alkotó kevésbé ismert fotóit, grafikáit, idegen nyelvű köteteit, írógépét, díjait és gyermekkori naplójának a részleteit. Kuriózumként olyan különlegességeket is szemügyre vettek a jelenlévők, mint a Bertalan és Barnabás című műből készült bábelőadás kellékeit és az Égigérő fű című film és a Magyar Színház színpadi adaptációjával kapcsolatos maketteket, jelmezterveket, fotókat.

A színvonalas kiállítás megtekintésének élményét a Görbe Tükör társulat alapítója, Kovács Róbert színművész zenés műsora még tovább gazdagította. Janikovszky Éva, Kire ütött ez a gyerek és Ha én felnőtt volnék című írásaiból a Hányszor mondjam még?! című zenés műsort adta elő a színművész.

A kiállítás április 26-ig látogatható a gyermekkönyvtár nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában