Örök érvényű mese

2019.05.22. 07:00

A csillagszemű juhász története a Pegazus Színház előadásában

Egy jól ismert és közkedvelt magyar népmesével, A csillagszemű juhász című zenés bábjátékkal zárja a 2018–2019-es színházi évad gyermekbérletes bemutatóinak sorát a Pegazus Színház.

Polgár Tibor

Antalfi Anett és Valler Kata A csillagszemű juhász című zenés bábjátékban Fotó: Polgár Tibor/Napló

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Sosem egyszerű feladat egy közismert történet színpadi feldolgozása, hiszen úgy kell érdekessé és magával ragadóvá tenni az előadást, hogy a cselekmény már nem tartogat újdonságokat, váratlan fordulatokat a közönség számára. Az adaptáció során illik megőrizni az eredeti mű szellemiségét, értékeit, ugyanakkor a kellő frissesség, izgalom és szórakoztatás sem hiányozhat a színdarabból, különben a nézők figyelme könnyen elkalandozik, majd gyorsan elillan a mese varázsa. A pápai Pegazus Színház két rutinos vezetője, Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt közel három évtizede foglalkozik hivatásszerűen bábszínházzal, hatalmas tudásuk és tapasztalatuk pedig nemcsak például az imént említett kritériumok ismeretére terjed ki, hanem arra is, hogy teljes mértékben tisztában vannak vele, miként lehet megszólítani az adott korszak emberpalántáit. Széles körben népszerű és sikeres tevékenységüket látva mondhatni egyszerű a helyzet: haladni kell a korral.

Antalfi Anett és Valler Kata A csillagszemű juhász című zenés bábjátékban Fotó: Polgár Tibor/Napló

A csillagszemű juhász újabb tökéletes példa a 21. századi gyerekek igényeihez, elvárásaihoz illő bábjátékra, ugyanis a folyamatosan pörgő, üresjárat nélküli cselekménynek, valamint a sok-sok ötletnek és képi kreativitásnak köszönhetően legalább annyira leköti a közönségét, mint a szuperhősös animációs sorozatok vagy éppen a videójátékok. Persze ne feledkezzünk meg a bátor és hajthatatlan pásztorfiú szimpatikus karakteréről se, aki kitartásának eredményeképpen elnyeri a királylány kezét, megleckézteti a gőgös uralkodót, miközben a klasszikus történet örökérvényű üzenetet közvetít a pöffeszkedő önkénnyel, a fölényeskedő hatalommal szembeni fellépésről, győzedelmeskedésről.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A csillagszemű juhász című Pegazus-bábjátékot Sarkadi Nagy László írta, tervezte és rendezte, míg a zenéjét Kövi Szabolcs szerezte. A mesét Antalfi Anett, Valler Kata, Surinás Ákos, valamint Végh Zsolt kelti életre.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A Pegazus Színház tájékoztatása szerint már összeállt a következő, 2019–2020-as szezon bérletes műsora, amiben Az égigérő fa című népmese-feldolgozást, a Hans Christian Andersen-féle Pöttöm Pannát, valamint Sarkadi Nagy László új szerzeményét, az Egérrágta meséket láthatja majd a publikum. Ám előtte még hátravan az idei hagyományos évadzáró rendezvény, a júliusi Pegazus Parádé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában