problémákat oldott humorba

2019.05.06. 17:00

Emléktárlat Janikovszky Éva tiszteletére Pápán

A Janikovszky Éva író, költőnek, a hazai gyermekirodalom jeles személyiségének emléket állító vándortárlat két héten át tekinthető meg a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

A vándorkiállítás két hétig tekinthető meg Pápán, a városi könyvtárban.

Fotó: Laskovics Márió

Janikovszky Éva Kossuth-díjas és József Attila-díjas író, költő, szerkesztőnek, a hazai gyermekirodalom jeles személyiségének állít emléket a Móra Könyvkiadó szervezésében 2013-ban, az írónő halálának tizedik évfordulójára készült vándorkiállítás, amely május 18-ig tekinthető meg a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

A vándorkiállítás két hétig tekinthető meg Pápán, a városi könyvtárban.
Fotó: Laskovics Márió

Mint megtudtuk, Janikovszky Éva harminckét könyvet írt. Az olvasók korhatár és fenntartás nélkül szeretik a felnőtt és gyerekvilág konfliktusait humorba oldó műveit, melyek a legolvasottabb könyvtári könyvek között vannak. Írói világában fontos helyet kap az őszinteség, a barátság, a közösség, a munka, a játék. Nála az éremnek mindig két oldala van, ezért a gyerek és a felnőtt problémáival egyaránt foglalkozik. Szövegei elválaszthatatlanok Réber László rajzaitól.

Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros kalauzolt körbe a tárlaton.
Fotó: Laskovics Márió

Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros elmondta, az írónő hagyatékát kezelő kiadótól kapták a lehetőséget, hogy helyet biztosítsanak az emléktárlatnak, ami Ajkáról érkezett Pápára, és Tatabányára vándorol tovább. Érdekességként megosztotta, hogy Janikovszky Éva műveit harmincöt különböző nyelvre fordították le, illetve köteteiben jelentős szerephez jutottak az illusztrációk.

Janikovszky Éva írógépét is megtekinthetik az érdeklődők.
Fotó: Laskovics Márió

A kiállításon az érdeklődők szemügyre vehetik az alkotó kevésbé ismert fotóit, grafikáit, kéziratait, idegen nyelvre fordított köteteit, írógépét, kitüntetéseit, díjait és gyermekkori naplójának részleteit. Valamint olyan különlegességeket, mint a Bertalan és Barnabás című könyvből készült bábelőadás kellékeit, a Málnaszörp és szalmaszál című könyvből az Égigérő fű címmel készült film plakátját, és a Magyar Színház színpadi adaptációjával kapcsolatos maketteket, jelmezterveket, fotókat. A tárlatra várják iskolai és óvodai csoportok jelentkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában