művészet

2019.05.11. 17:40

Rangos kortárs alkotások – Megnyílt a Veszprémi Tavaszi Tárlat

A kiállítás hű tükörképe a kortárs képző-és iparművészetnek, mondta Baky Péter festőművész a Veszprémi Tavaszi Tárlat megnyitóján.

Balla Emőke

A rendszeresen megrendezett Veszprémi Tavaszi Tárlat célja, hogy minél teljesebb áttekintést adjon a város és a megye tájegységeihez kötődő, itt élő és alkotó képző-, ipar-, és fotóművészek (vizuális alkotóművészek) munkásságáról. A régióban egyedülálló kiállítás szakmai megmérettetést jelent a művészeknek, egymás munkáinak megismerését, s a személyes találkozás lehetőségét is magában hordozza. A tárlaton megtalálhatóak a hagyományos képzőművészeti alkotások – festmények, grafikák, plasztikák, szobrok – mellett a “kompjúter-printek”, illetve digitális videoművek is.

A szervezők a pályázatra első körben a művekről válogatásra alkalmas digitális fotókat vártak. A digitális formában beérkezett pályamunkákból szakmai zsűri – Baky Péter festőművész, Izinger Katalin művészettörténész és Fenyvesi Áron művészettörténész – válogatta ki a kiállításra bekerülő műveket, valamint a díjazásban részesülő alkotókat, mondta köszöntőjében Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója. A tárlatra 151 alkotó küldte be több mint 400 munkáját. A kiállításra 121 művész közel 160 alkotását válogatta be a szakmai zsűri. A kiválasztott munkák három kiállítóhelyen láthatók: a Csikász Galériában, a Dubniczay-palota – Várgalériájában és a Magtárban.

Némethné Károlyi Jolán önkormányzati képviselő a város önkormányzata nevében köszöntötte az alkotókat és az érdeklődőket. Gazdag szellemtörténeti örökségünk van, a vár a város legősibb helye, ebben a történelmi környezetben talált otthonra a modern művészet, hangsúlyozta. Az impozáns kiállításon mai alkotók mai gondolataival szembesülünk.

Erről beszélt a kiállítást megnyitó Baky Péter is. A festőművész úgy fogalmazott: – Hiszem, hogy művészet egésze falak nélküli templom, vallás, a művek a szentség, mi, alkotók vagyunk a próféták. A művészet egyik alappontja, hogy a művész hisz a művészetben. A művész lételeme, hogy párbeszédet folytasson önmagával, a befogadóval, a minket körülvevő világgal. A befogadó feladata, hogy átélje, része legyen ennek a csodának, mindannak, amit az alkotó közölni szeretne vele. A művész adni akar egy részt önmagából. Az első pillanatban elég, ha csak megérinti lelkünket, érzékeinket egy alkotás, elég, ha tetszik, megállít, elgondolkodtat, megragad, párbeszédre hív, elkezd szétáradni testünkben.

A festőművész szólt arról is, hogy napjainkban a művész nem kapja meg azt az elismerést, mely járna neki, ma szinte mindenki művésznek nevezi magát. Bízik benne, hogy ismét az lesz maradandó, ami értékké válik. A mostani kiállítás a régióban élő alkotóművészek gondolatainak, érzéseinek lenyomata. A tárlat hű tükörképe a magyar kortárs képző- és iparművészetnek. Baky Péter nem beszélt művekről, művészekről, stílusokról, irányzatokról, műfajokról, mert szerinte tisztességtelen lenne kiemelni valakit ennyi remek művész közül.

A megnyitón átadták a díjakat. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Tavaszi Tárlat Nívódíját Péterfy Ábel kapta. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. díját Holló Zsuzsa, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. díját Kacsák Tamás, a Prospektus Nyomda Kft. díját Diénes Attila érdemelte ki. A Képzelet Művészellátó Kft. díját Milasovszky László, a Rope-Vill Kft. díját Deák Németh Mária, a VeszprémFest díját Tomay Kata és Verebics Ági, a Művészetek Háza díját Borbély Béla vehette át. A zsűri dicséretben részesítette és különdíjat adományozott Áfrány Gábornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában