Tehetséggondozás a Botev iskolában

2019.06.13. 07:00

A gyerekek alkotásaiból nyílt kiállítás a veszprémi Botev iskolában

A Botev iskola híres arról, hogy az intézményben fontos a tehetséggondozás, ám talán a művészeti oldala nem volt eddig igazán megerősítve, mondta Zongor Klára, aki 18 esztendeje tanít a Botevben franciát és rajzot.

Juhász-Léhi István

Kiállítás a fiatalok műveiből

Fotó: Balogh Ákos

A gyerekek leterheltek, és arra gondoltak Zongor tanárnőék, hogy a művészeti nevelés, amiben egy kicsit ki tudnának kapcsolni, fontos lenne. Ezért alakult meg az Articsóka tehetséggondozó műhely, amely három éve működik. Az idei tanév elején egymillió forintot nyert az Articsóka a tanárnő közreműködésével, aminek kapcsán egyéves projektben vehettek részt.

Húsz tehetség volt ebben a programban, a legkisebb ötödikes, a legnagyobb nyolcadikos, ez a kiállítás a záróeseménye az egyéves termésnek, mondta Zongor Klára, aki elárulta: csak pozitív meglepetések érték mindezek kapcsán. Összeszokott a társaság, nagyon élvezték a munkát, ráadásul három napot szaktáborban is eltölthettek a gyerekek Balatoncsicsón, de jártak Herenden is.

Kiállítás a fiatalok műveiből
Fotó: Balogh Ákos

A rajzosok nagyon sokféle technikát próbáltak ki az akvarelltől a kollázsig. A téma adott volt, Veszprém megyei articsókák címmel. A megye városait, jellegzetességeit próbálták „megfogni” a Bakonyban és a Balatonnál. Érdekesség, hogy a Tihanyi kávéház című kép például kávéval lett megálmodva, megfestve.

Megtudtuk, hogy az elmúlt három év bebizonyította, sokan akarnak „articsókások” lenni, ám közülük többen a megye „elit” gimnáziumaiban tanulnak tovább, ám Zongor Klára mindig felhívja a ballagók figyelmét arra, hogy ne felejtsenek el rajzolni.

A képzőművészetnek és a zenének is az a szerepe, hogy kikapcsolódást adjon, de persze van olyan gyerek, aki ezen a vonalon képzeli el az életét, mondta.

Az Articsóka megy tovább, a jövőben pedig évente lesz egy kiállításuk, a tervek szerint legközelebb januárban. A most nyílt tárlat június 30-ig látogatható a Botevben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában