Jár a malomkerék is

2019.06.26. 11:00

Péntektől három napig családi fesztivállal vár Kapolcs(ka)

Immár harmadik alkalommal várja a családokat és a fiatalokat a Kapolcska Családi Fesztivál június 28-a és 30-a között.

Juhász-Léhi István

Fontos, hogy fiatalabb korban minél több művészeti tevékenységgel találkozzanak a gyerekek, hogy kipróbálhassák magukat

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A rendezvény keddi beharangozó sajtótájékoztatóján Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára azzal kezdte beszédét, hogy másodszor jött ide, ám sokan úgy üdvözölték, mintha hazatért volna.

– Vannak olyan szükségleteink, amelyek az emberi létünknek az alapjait jelentik. Ilyen például a levegő, de a művészet és a zene is ugyanilyen szükségletnek számíthat, mert ha nincs körülöttünk, hiányérzetünk van – fogalmazott. Ezért tartják fontosnak, hogy minél fiatalabb korban, minél több művészeti tevékenységgel találkozzanak a fiatalok azért, hogy kipróbálhassák magukat.

Illés Boglárka szerint a Kapolcska azért (is) különleges, mert az idén több mint 150 fia­tal tud ebben a táborban részt venni, amelyet 2019-ben 20 millió forinttal támogatnak.

Fontos, hogy fiatalabb korban minél több művészeti tevékenységgel találkozzanak a gyerekek, hogy
kipróbálhassák magukat Fotó: Pesthy Márton/Napló

Márta István zeneszerző, a Kapolcska Program igazgatója arról beszélt, hogy a fiatalok mellett közel 40 pedagógus is érkezik a településre. Elmondta: igyekeztek megújulni, így lett egy falukemencéje a Molnárháznak, ám a legnagyobb attrakció az, hogy jár a malomkerék is. Kapolcs polgármestere, Márvány Péter megköszönte Márta Istvánnak azt, hogy megszervezi a tábort.

A gyerekek között húsz kapolcsi gyerek is lesz, ami azt jelenti, hogy a falu összes gyereke jelen lesz a táborban és tanul valamit, hangsúlyozta. Velkey Györgytől, a Bethes­da Gyermekkórház főigazgatójától megtudtuk, hogy kedden tizenketten érkeztek, köztük olyan fiatalokkal, akik különböző helyzeteken, traumákon mentek át és sajátos élethelyzetben vannak.

És hogy mi várható péntektől? Nehéz lenne felsorolni, de azért szemezgettünk. Sok más mellett lesz a Kapolcska Összművészeti Tábor fiataljainak bemutatói, kerámia- és fazekasműhely, Malomsziget, Pintér Zsolt jurtameséivel. Ugyanakkor Táncház Rigó Marcival és zenekarával, templomfényes együttlét Görög Enikő és Görög Noémi zongoraművészekkel, Csernik Szende székely népmesemondó meséi és a Ládafia Bábszínház interaktív előadása is biztos nagy siker lesz.

Ám mindez csak egy szelete a hétvégi családi fesztiválnak, aki nem hiszi, menjen Kapolcsra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában