eleve elrendeltetett

2019.06.12. 13:00

Siker koronázta a Magyarpolányi Passiót

Az immáron 26 éve Pünkösdkor bemutatott bibliai történet messzire vitte a falu hírét.

Borsos Renáta

Fotó: Penovác Károly

A Soproni Petőfi Színház igazgatója Pataki András rendezte Magyarpolányi Passió túlmutat a középkori misztérium fogalmán. Az idei Pünkösd alkalmával előadott bibliai történetet hatalmas sikerrel telt ház előtt mutatták be. A nézők az ország több pontjáról, még külföldről is érkeztek, hogy részesei legyenek a Kálváriadombon bemutatott előadássorozatnak.

Fotó: Penovác Károly

A töretlen népszerűségnek örvendő passiót 2015 óta megújult formában játsszák. A szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) forrásanyagként a 17-18. századi csíksomlyói misztériumokhoz, virágénekekhez, régi magyar versezetű szövegekhez és a Károli Gáspár fordításában készült Bibliához nyúltak vissza annak érdekében, hogy egy hiteles kerek egész kompozíciót alkothassanak.

A szövegkönyvhöz Szarka Gyula, Kossuth-díjas művész szervesen illeszkedő zenét komponált, míg a darab gerincét Grőberné Adorján Renáta vezetésével a kórus, illetve Papp Gyula által vezetett élőzenekar adta. A korábbi évek hagyományától eltérően idén Dávid Roland dalszerző, énekes, előadóművész debütált Jézus szerepében. A művész elmondta, boldogan, némi izgalommal készült a címszerep megformálására, hiszen váltópont a faluközösség életében, hogy a darabban új Jézust láthatnak a nézők.

Fotó: Penovác Károly

A veszprémi kötődésű énekesnek korábban volt már szerencséje a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Jézust alakítani a Godspell című musicalben. A Magyarpolányi Passióban mély színészi átlényegüléssel formálta meg Jézus Krisztust, nála alkalmasabb személyre nem is eshetett volna a választás. A tökéletes hangi adottságok és a színészi játék mellett a művész külsőre is a Megváltót idézi: hivatott a szerepre.

Az előadás többi szereplője a falu lakóiból állt, akik professzionális társulatra jellemző kiforrott, hiteles előadásmóddal ajándékozták meg a nézőket példaértékű közösségi összefogásról adtak tanúbizonyságot. A bibliai történet tágabb értelmezésben vett teremtés történettel, Ádámtól és Évától indult és Jézus földi életének a Bibliából ismert jeleneteinek bemutatásával haladt az elkerülhetetlen krisztusi szenvedésig.

Beteljesült próféciaként végül eljutott a feltámadásig, a nézők lelkében nyomot hagyva a katartikus mennybemenetel jelenet ábrázolásával. A cselekmény szerint a háttérben ördögök mozgatták a szálakat, sokszor emberi alakot öltve, hogy a gonoszság útjára lépve tervüket véghez vigyék: Jézust keresztre feszítve lássák. A darabban meghatározó Lucifer súlyos mondata, amikor rádöbben arra, minden az Isteni terv részeként, eleve elrendeltetett, hiszen ha a nem feszítették volna keresztre Jézust, nem válthatta volna meg az emberiséget.

Fotó: Penovác Károly

Pilátust megformáló, Grőber József polgármester arra a legbüszkébb, hogy a fiatalokat is meg tudta szólaltatni a bibliai történet. A legkisebbektől az idősekig, több generáció találkozását, egymásra találását is eredményezte az előadássorozat, mely minden alkalommal csak tovább erősíti az Europa Nostra-díjas település közösségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában