Közösségi szemlélet

2019.06.17. 11:00

Színes programokkal erősítették a sümegi csoportokat

A Múzeumok majálisa rendezvényen Közösségi Múzeum elismerésben részesült a Kisfaludy-emlékház. Az elismerést 16 muzeális intézmény vehette át a Nemzeti Múzeumban rendezett átadási ünnepségen.

Tóth B. Zsuzsa

Az emlékház Kisfaludy korába repíti vissza látogatóit, miközben folyamatosan fejlődik Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ kezdeményezése alapján az elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, vagy letették a társadalmiasítás alapjait. Továbbá bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, partnereket.

Az emlékház köszöni a sümegieknek, a civil szervezeteknek, intézményeknek, vállalkozóknak és mindenkinek, akik segítik a működést, együtt gondolkodnak velük és fontos nekik Kisfaludy Sándor szellemi örökségének ápolása, hogy az együttműködés révén ilyen elismeréssel büszkélkedhetnek – mondta Oszkai Réka szakmai vezető. Az elismeréshez kapcsolódik a Himfy Pont a Kisfaludy-emlékházban című fejlesztésük. Leader felhívásra nyújtottak be pályázatot, az együttműködésen alapuló projekt célja egy bázis kialakítása, a fiatalok helyben tartása, szemléletformálása, művészeti nevelése és a közös tevékenység ösztönzése.

– Az egymásra épülő fejlesztési koncepciónk, folyamatban lévő pályázataink miatt májusban a projektünk első részét valósítottuk meg. Az önkormányzat előfinanszírozási támogatásával beszereztünk 15 kényelmes fotelt, 3D kisfaludys kockákat és egy nagy felbontású múzeumi kivetítőt. A projekttel lehetőségünk nyílik meglévő gyűjteményeinket interaktív módon bemutatni, a térségi fiatalok számára iskolaidőben lehetőséget nyújtani kihelyezett órák, programok megtartására, iskolaidőn kívül a szabad­idő hasznos eltöltésére helyet biztosítani. A bázis létrehozásával a szeretnénk a fiatalok és a civil szervezetek számára egy speciális találkozási pontot kialakítani, amely fix bázisa a közösségi-ifjúsági programoknak – mondta Oszkai Réka.

Az emlékház Kisfaludy korába repíti vissza látogatóit, miközben folyamatosan fejlődik
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Idén több pályázatot is benyújtottak, rendezvényekre és az épület állagmegóvására, felújítására. Reményeik szerint egy-két éven belül a látogatóikat, partnereiket egy felújított épületben, interaktív, izgalmas kiállításokkal várhatják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában