Endrődi Sándor és Mihálkovics Tivadar emlékére

2019.07.04. 07:00

Míves kivitelezésű kiadványt mutattak be Alsóörsön

Ritka manapság, hogy mintegy kétszáz ember vesz részt egy könyvbemutatón. Az alsóörsi művelődési ház színháztermében a szervezők megadták a módját, hogy bemutassák Novák Edit és Somorjai Horváth Piroska illusztris kötetét, amely Endrődi Sándor és Mihálkovics Tivadar emlékére íródott.

Szendi Péter

Praznovszky Mihály irodalomtörténész a tőle megszokott humorral és alapossággal mutatta be a könyvet Fotó: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

– A Balaton, ez a csodálatos ezerarcú tó ma különösen adakozó kedvében van. Felső palettájára kínálkozik a látvány. A víztükör és a mennybolt a végtelenben egymáshoz simul, nem lehet megkülönböztetni, hol végződik a víz és hol kezdődik az ég – írja az előszóban Somorjai Horváth Piroska. És valóban mennyire igaza van a kötet egyik szerzőjének! Jó érzéssel fogja az ember a kezébe a könyvet, vastag, kemény fedelű, ráadásul Kovács Endre fotóművész munkássága is megjelenik a kötetben.

Praznovszky Mihály irodalomtörténész a tőle megszokott humorral és alapossággal mutatta be a könyvet Fotó: Szendi Péter

Dallos Szilvia, Balázs Béla- díjas színművész olvasott fel részleteket a könyvből. Csodálatos hangja átjárta a termet, megelevenedett előttünk a tó.

Hebling Zsolt polgármester örömét fejezte ki, hogy Alsóörs kincsestára egy újabb értékkel gyarapodott. Az elmúlt húsz évben nagyon sok könyv jelent meg az önkormányzat támogatásával a községről, melyre méltán lehetnek büszkék az itt élő emberek, ráadásul valamennyi család térítésmentesen részesült a mostani kiadványból is. A Győri Filharmonikus Zenekar vonósnégyese – Berkes Kálmán, Liszt-díjas klarinétművész vezetésével – Mozart fülbemászó dallamait varázsolta a színpadra, P. Petőcz András, a Pannon Várszínház színművésze pedig részleteket olvasott fel Mihálkovics Tivadar leveleiből, melyeket barátjának, Endrődi Sándornak írt.

Praznovszky Mihály irodalomtörténész a tőle megszokott jó humorral, alapos hozzáértéssel mutatta be a könyvet. A szerzők Endrődi Sándor és Mihálkovics Tivadar életsorsát, munkásságát, barátságát ábrázolva mesterien vegyítették az életrajzot a versekkel, a naplórészletekkel. Nem maguknak írták ezt a varázslatos könyvet, hanem nekünk, és ezért ajánlotta minden magyar olvasó figyelmébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában