kimagasló művészeti munkájáért

2019.08.18. 16:20

Csokonai-díjat vett át az ösküi Forrás Népdalkör és Citeraegyüttes

Csokonai Vitéz Mihály-díj miniszteri elismerést vehetett át az ösküi Forrás Népdalkör és Citeraegyüttes az állami ünnep alkalmából a hagyományőrzés és előadó népművészet területén elért kimagasló művészeti munkájáért.

Jákói Bernadett

A nívós kitüntetést Rétvári Bence államtitkár adta át a népdalkört képviselő Gyapay Zoltánnak Fotó: Öskü Község Önkormányzata

Fotó: Öskü Község Önkormányzata

Öskü Község Önkormányzata képviseletében Ángyán Tamás polgármester a Forrás Népdalkör és Citeraegyüttest a 2019. évi Csokonai Vitéz Mihály-díj miniszteri elismerésre terjesztette fel. Az emberi erőforrások minisztere által adományozható díjakat a miniszter megbízásából dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adta át a díjazottak részére a Vigadó épületében.

A díjat Horváthné Bakos Ilona, a népdalkör művészeti vezetőjének távollétében Gyapay Zoltán, a népdalkör tagja, nyugalmazott polgármester vette át.

Az idén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő, Horváthné Bakos Ilona művészeti vezető által vezetett népdalkör és citeraegyüttes három évtizednyi színvonalas munkája máig nagy hatással van a környékben működő csoportok tevékenységére. Találkozókon gyakran kérnek tőlük szakmai tanácsot, ötleteket, és ők szívesen segítik fejlődésüket.

A nívós kitüntetést Rétvári Bence államtitkár adta át a népdalkört képviselő Gyapay Zoltánnak
Fotó: Öskü Község Önkormányzata

Fontos feladatuknak tartják, hogy átadják tudásukat a fiatalabb nemzedéknek, megismertessék, megszerettessék a népi kultúrát, ezáltal biztosítva a népszokások, a népdal, a népzene továbbélését, amely fontos eszköze magyarságunk megőrzésének. Méltó módon ápolják azt a múltat, amely a magyarság összetartozását, értékeinek megőrzését, jövőbeli továbbvitelét szolgálja, és jó hírét viszi szép örökségünknek Magyarországon és a világban – 2019-ben több jeles évforduló is fémjelzi ezen tevékenységüket és annak elismeréseit: a 30 éve alakult művészeti népzenei együttes a KÓTA Arany Páva-díját, Vass Lajos-nagydíjat, Öskü Község Önkormányzatának legrangosabb közösségi elismerését, a „Községünkért” kitüntető címet is magáénak tudhatja.

Veszprém Megye Önkormányzatának Közgyűlése 2004-ben megítélte a Pro Comitatu-díjat az ösküi Forrás Népdalkör és Citeraegyüttesnek és külön a művészeti vezetőjének, valamint 2014-ben Horváthné Bakos Ilona művészeti vezetőt „a megye életében a közösség javára kifejtett kimagaslóan és tartósan eredményes tevékenységének, valamint a megye fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kifejtett tevékenységének elismerésére” Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetésben részesítette.

A népzenei hagyományőrzést Öskü és szlovák kisebbségének egykori népszokásai és népdalai, szűkebb hazánk, tájegységünk, otthonunk, a Bakony és a Balaton csodálatos népdalai, népzenéje képviseli. Ezek élővé tételének feladatát vállalta fel az ösküi Forrás Népdalkör és Citeraegyüttes.

Szintén 2014-ben az Ösküi Települési Értéktárba felvették „Az ösküi Forrás Népdalkör és Hajnal Citeraegyüttes által őrzött helyi gyűjtésű és nemzetiségi, dunántúli, nemzeti népdal és népzene, valamint a jeles napokhoz kötődő hagyománykincset”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában