Összetartásra van szükség

2019.08.26. 21:05

Évadnyitó társulati ülést tartottak a Veszprémi Petőfi Színházban

A költözés, a rekonstrukció nagy összetartást vár el tőlünk, mondta Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház hétfői évadnyitó társulati ülésén.

Balla Emőke

Az igazgató úgy fogalmazott: a színház felújítása az egész társulattól türelmet és kitartást követel. A jövő évben kezdődő rekonstrukciót úgy kell megvalósítani, hogy közben a korábbiakhoz hasonló színvonalú előadásokat tudjanak létrehozni. Szólt arról, hogy tartalmas nyara volt a társulatnak: fellépett Szarvason, Egerben, Nyíregyházán, Tihanyban, Balatonföldváron, Budapesten, Erdélyben.

A balatonalmádi Magtárban tizenkét előadást mutattak be, itt rendezték a Carpe diem elnevezésű két ifjúsági tábort. Ahogyan az elmúlt évadokban, úgy az ideiben is bekapcsolódnak a város életébe, több programot szerveznek, jótékonysági rendezvényeken vesznek részt. Oberfrank Pál bejelentette, hogy 2020. január 31-én lejár igazgatói mandátuma, benyújtotta a pályázatát. Bemutatta a Veszprémi Petőfi Színház ide szerződött tagjait: Cservenák Vilmost, Dér Máriát, Varga Szilviát és Hunyadi Mátét.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő megköszönte a színháznak a sok élményt, amit a veszprémieknek és a térségben élőknek nyújt. Egy-egy előadás létrehozása csapatmunka, a háttérben dolgozók munkájára is szükség van. Azt kívánta, hogy az idei évad is olyan sikeres legyen, mint az előző.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere arról beszélt, hogy az előadások színvonalát, a nézők és bérletesek számát tekintve a színház magasra tette a mércét. Az épület rekonstrukciójának előkészítése kicsit lassabban haladt, a társulat kitartására van szükség.

Nagy Károly apátkanonok azt mondta, a színházban sok néző gyógyulást keres, az előadásokon el akarja feledni a világ problémáit, gondjait. A színészek mosolyt csalnak az arcukra, békét hoznak a lelkükbe, szívükbe.

A 2019/2020-as évadban a nagyszínpadon és a Latinovits-Bujtor Játékszínben is öt-öt előadást láthat a közönség, de a színház vezetése a gyerekeknek és a fiataloknak is kínál előadásokat.

A nagyszínpadon október 4-én lesz a premierje a Mária főhadnagy című operettnek, melyet Seregi Zoltán rendez. Novemberben Gyurkovics Tibor Nagyvizit című vígjátékát Rátóti Zoltán színművész állítja színpadra. A harmadik bemutató egy filmadaptáció, mely Duncan Csendszimfónia című forgatókönyve alapján készül, Somogyi Szilárd rendezésében. 2020 februárjában mutatják be Móricz Zsigmond Pillangó című szerelmi idilljét, melyet Börcsök Enikő színművész rendez. Az évad utolsó bemutatója a Sírpiknik című komédia, amit Szilágyi Tibor színművész, rendező állít színpadra.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben is öt bemutatóval készülnek. Goldman Tortúra című műve pszichotriller. Az Orlay Produkciós Iroda előadásaként érkezik Carly Wijs Mi és ők című drámája, amely a csecsen túszdrámát dolgozza fel. Vendégjátékként láthatja a közönség a Caveman – Az ősember című stand up comedy-t Kálloy Molnár Péter előadásában. Schisgal Szerelem, óh! című vígjátékát Hargitai Iván állítja színpadra, a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben. Az évad utolsó játékszíni bemutatója Az óceánjáró zongorista legendája című film történetéből ismert Novocento című dráma. Bérleten kívül két produkciót kínál a színház: a Fedák Sári életét bemutató önálló estet Szűcs Nelli játssza, a trianoni békeszerződés 100 éves évfordulója alkalmából Békediktátum címmel láthat előadást a közönség.

Az ifjúsági színház részeként állítja színpadra Oberfrank Pál Janikovszky Éva Égigérő fű című vígjátékát, melynek próbái elkezdődtek, a bemutató szeptember 21-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában