"A kultúra összeköt bennünket"

2019.09.09. 20:00

Géczi Jánosé a Salvatore Quasimodo-költőverseny fődíja

Géczi János József Attila-díjas író Szűz a gyermekkel, Szent Annával és egy szamárral című verséért vehette át a 27. Salvatore Quasimodo-költőverseny fődíját Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben szombaton, amikor különdíjat is átadtak.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A pénteken kezdődött eseményen Bóka István polgármester mondott köszöntőt a verseny Nobel-díjas olasz névadója emlékhelyénél a Tagore sétányon, és Hári Lenke alpolgármesterrel koszorút helyezett el a költő szobránál.

Bóka István polgármester Hári Lenke alpolgármesterrel helyezett el koszorút a Nobel-díjas olasz költő szobránál

- A költőtársadalom színe-java Balatonfüredre érkezik a verseny apropóján – fogalmazott Bóka István a sétányon, ahol az olasz Salvatore Quasimodo költő gyógykezelése után, 1961-ben fát ültetett. – A kultúra összeköt bennünket, egyéneket, nemzeteket, Európát, földrészeket, és megteremti a közös hagyomány alapját – fogalmazott a polgármester. Felidézte, a győztes pályázatban, amellyel Veszprém és a Balaton régió elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet 2023-ban, a Quasimodo-költőverseny kiemelt helyen szerepelt. Ezzel, jegyezte meg, Veszprém erősebb szálakkal kötődik majd a balatonfüredi kulturális hálózatrendszerhez.

A költőverseny szombat esti gáláján a Balatonalmádiban élő Géczi Jánosnak odaítélt fődíj mellett döntött a különdíjakról is a zsűri, így Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, Péntek Imre költő, Madarász Imre irodalomtörténész, Szkárosi Endre József Attila-díjas költő és Szörényi László irodalomtörténész.

A különdíjat megosztva vehette át Fodor Balázs Kútásók című művéért és Aknai Tamás Sziget című alkotásáért az Anna Grand Hotelben, ahol Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója a kultúra kapcsán a költők jelentőségét emelte ki.

Cserép László, a zsűri titkára aláhúzta, a verseny népszerűségét jelzi, hogy a kiírásra 162 költő 312 verse érkezett. Kettő, csak magyar művel lehetett pályázni, amelyek még sehol nem jelentek meg. Érkeztek versek az USA-ból, Szlovákiából, Romániából és Szlovéniából is, amelyeket a laudációk után Carla Romanelli és Oberfrank Pál színművész magyar és olasz nyelven felolvasott. A díjátadón Ludovica Rana csellóművész és Stefania Argentieri zongoraművész szép műsorral ajándékozta meg a közönséget.

A verseny pénteken igazi olasz hangulatban, gasztronómiai, irodalmi és filmművészeti ízelítővel kezdődött meg a Vaszary Villa kertjében, Carla Romanelli színművész, a Pingiczer Szilárd-Ruff Nikoletta jazzduó, valamint Szomráky Béla és Oberfrank Pál közreműködésével. Később Egy erkölcsös éjszaka címmel filmet vetítettek Carla Romanelli és Cserhalmi György főszereplésével.

A szombati könyv- és folyóirat-bemutatón mások mellett a Quasimodo-költőverseny 2019-es díjnyertes költői olvasták fel verseiket. Később a B. ú. é. k. című filmet vetítették le, Szávai Viktória, Hevér Gábor, Lengyel Tamás főszereplésével.

Vasárnap a Quasimodo Pódiumon, a Kisfaludy Színház irodalmi estjén a verseny díjnyertes verseiből adott elő Kéri Kitty színművész és Szalma Tamás Jászai Mari-díjas színművész, Figula János pedig marimbán fokozta a kitűnő hangulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában