Gyászmise csendült fel

2019.10.31. 16:30

Jótékonysági célra ajánlotta a koncert bevételét a veszprémi kórus

Veszprém Város Vegyeskara halottak napi koncertjének bevételét a Kálvin parki református egyházközség új gyülekezeti termének építésére ajánlotta fel.

Balla Emőke

20191030 Veszprém Hangvilla Multifunkcionális Központ és Közösségi tér Veszprém Város Vegyeskarának halottak napi koncertje. Idén jótékonyság is, a Kálvin parki református templom új közösségi terme javára. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Veszprém Város Vegyeskara életében hagyomány, hogy a halottak napjához közeledve hangversenyt rendez. Évről évre egy-egy rekviem csendül fel, idén John Rutter angol zeneszerző 1985-ben komponált, méltán ismert gyászmiséje. Az anglikán hagyományokat magában hordozó Requiem több tétele ismert zsoltárfeldolgozás, angol nyelven. A zeneszerző mély érzelmeket megmozdító áradó dallamokkal, színes harmóniákkal fejezi ki a gyász, a szeretet, a hit és az elengedés lelki mozzanatait. A darabot a vegyes kar már többször előadta, a szerdai koncerten is magasztosan, ünnepélyesen szólt. Különösen a Sanctus és Benedictus tétel volt felemelő, melyet a kórus ráadásszámként ismét elénekelt: Szent vagy, szent vagy, szent vagy mindenség Ura, Istene! A hangversenyen a kamaraegyüttessel kísért változat hangzott el, közreműködött Koós Anita (orgona), Gogolyák Mária (hárfa), Hajas Szilárd (fuvola), Pintér József (oboa), Lukács Adrián (cselló), Sipos Csaba (ütőhangszerek) és Golarits Flóra (ének). Az énekkart Erdélyi Ágnes vezényelte.

A koncert első részében Vajda János Istenes ének című hét tételes művének négy tétele hangzott el. A nagyszabású orgonakíséretes mű – mely a reformáció 500. évfordulója tiszteletére született – Tinódi Lantos Sebestyén, Balassi Bálint, Szenczi Molnár Albert veretes szövegeit és a református énekeskönyv ismert dallamait fűzi zenei egységbe. A hangversenyen Pálúr János orgonaművész, a zeneakadémia tanára orgonált.

A mű azért szólalt meg, mert a hangverseny bevételét a kórus a Kálvin parki református gyülekezet és Závodi Zsuzsanna lelkész kérésére felajánlotta a templom új gyülekezeti termének építésére, a közösség támogatására. A 60 négyzetméteres, 40-50 embert befogadó helyiséget a templom melletti iroda fölött, emeletráépítéssel alakítják ki, a tavasszal kezdődött építkezés jövőre fejeződik be.

Závodi Zsuzsanna lelkész köszönetet mondott az énekkarnak és karnagyának, Erdélyi Ágnesnek a jótékonysági koncertért. Van miért hálát adni, a zene, az ének segítségével összeér ég és föld, fogalmazott. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a reformáció előestéjén azt mondta: ez a kijelentés ünnepe. Az élő Isten kijelentette magát nekünk, szólt és cselekedett érettünk, tettekre váltotta szavait, igéjét. A koncerten hálát adunk az élőkért és emlékezünk a holtakra. Urunk Jézus Krisztusra gondolva tele van a szívünk reménységgel, tudjuk, hogy több az élet, mint amit látunk, van folytatás, közölte. Átélhetjük, hogy milyen gazdagok vagyunk, mennyi mindenünk van, Krisztusban mindent megkaptunk az élő Istentől. Azért épül a közösségi terem is, hogy ezt az örömhírt továbbadhassuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában