Megalapozta a zenei életet Veszprémben

2019.11.14. 07:00

Gaal Sándor Király-díjas karnagyra, Noszlop jeles szülöttére emlékeztek

Hagyományteremtő szándékkal emlékeztek Gaal Sándor Király-díjas karnagyra, Noszlop jeles szülöttére, a veszprémi zenekultúra megalapítójára, elemi iskolai tanítóra, veszprémi zeneiskolai igazgatóra születésének évfordulóján szülőfalujában.

Jákói Bernadett

Tomhauser-Németh Noémi csellózott

Fotó: Jákói Bernadett

Noszlop A dal apostola egykori szülőházának helyén álló, 2008-ban állított emlékkőnél megemlékező műsorral készültek a helyi hagyományőrzők és a dalkör Magyarné Réthy Erzsébet összefogásával. Köszöntőt mondott Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke. Ismertette, mi mindenben volt a veszprémi zenei élet indító atyja Gaal Sándor.

Hangsúlyozta: a köztudatba szeretnék emelni testvérét, Gaal István Mezőkövesden hasonló kar­riert befutott karnagyot is, akit méltatlanul elfelejtettek: az emlékkőre Gaál István karnagy nevét is érdemes megörökíteni.

Ezt követően meghívott családtagok, unokák mesélték el legkedvesebb emlékeiket a szívükben őrzött Gaal nagypapáról. Az unokák képviseletében jelen volt Babóczky Judit és Ervin, a dédunokák képviseletében Tomhauser-Németh Noémi csellószólóval emlékezett meg híres felmenőjéről.

Tomhauser-Németh Noémi csellózott
Fotó: Jákói Bernadett

A közösségi házban Jákói Betty, a család kutatója tartott előadást A noszlopi bölcsőtől az Alsóvárosi temetőig címmel. Bemutatták a Bokrossy és a Gaal családnak a rokonok segítségével összeállított családfáját, valamint a helyi tárlóban kiállították a Gaal Sándor tevékenységéből fennmaradt zeneelméleti kiadványokat, kóruskottákat. Kiemelendő, hogy a fiatalabb generációhoz tartozó déd­unoka, Tomhauser-Németh Noémi a családból a női ág képviseletében zenészként, zenetanárként, zeneszerzőként folytatja tovább dédapja örökségét.

Az emlékdélután előkészítése, lebonyolítása Noszlop közösségi összefogásának eredménye. A családtagok és szakemberek jelenléte, közreműködése e szép őszi délutáni együttlét fényét időben s térben messzire sugározta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában