24. alkalommal találkoztak

2019.11.23. 07:00

Hagyományőrző német nemzetiségi diákok

A tűzőrzőkhöz hasonlította köszöntőjében Oszvald József, a Városlődi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a helyi általános iskola vezetése által 24. alkalommal meghirdetett Veszprém megyei német nemzetiségi kulturális találkozó résztvevőit.

Tisler Anna

Az arany minősítést szerzett Városlőd Quintett tagjai, Weisz Ádám, Preszter Lili, Peidl Ramóna, Freund Kata, Weisz Zsófia, Lang Julianna valamint Pfeiferné Takács Hajnalka kórusvezető Fotó: Tisler Anna

Fotó: Tisler Anna

Mint megfogalmazta, egykor, amikor még nem ismerték a gyufát, az emberek örültek, ha tűz keletkezett, amely világosságot és meleget hozott. Tűzőrzőket választottak, akik ha kezdtek kihunyni a lángok, tette rá faágakat, hogy tovább égjen. A hagyomány is hasonló. Kialakul egy szokás, amelyet az emberek egymásnak adnak át. Őrzik, majd a fénye idővel megfakul. Ekkor kell rátenni egy táncot, egy verset, egy éneket, hogy újra teljes fényében ragyogjon. Oszvald József hozzátette, a programot ugyan versenyként hirdették meg, de nem a helyezés a fontos, hanem az, hogy a fontosnak tartják a hagyományok ápolását. Ha továbbra is lelkesedéssel dolgoznak a honismeret órákon, a szakkörön, ez a tűz nem fog kialudni. Az, hogy a magyarországi németek milyen lelkesen őrzik a hagyományaikat, már a német nyelvterületeken, Németországban, Ausztriában és Svájcban is ismert.

Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke elismeréssel szólt a diákokról, akik tisztán és érthetően énekelték a magyarországi németek himnuszát.

Schell Tamás, Városlőd polgármestere köszönetet mondott a 22 iskolából érkezett 456 diáknak és az őket felkészítő 90 tanárnak, hogy fontosnak tartják a nemzetiségi hagyományok őrzését.

Pfeiferné Takács Hajnalka, a Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola intézményvezetője örömét fejezte ki azért, hogy nem csökken az érdeklődés a rendezvény iránt. Az idén 24. alkalommal meghirdetett rendezvényre a megye nemzetiségi iskoláiból zene, ének, tánc kategóriában 30 versenyszámmal neveztek, a vers és prózamondásra 63 diák vállalkozott. A zsűri tagja volt próza és vers kategóriában Oszvald József, valamint Bach Dorottya, a Neue Zeitung szerkesztője, ének és zene kategóriában Petheő Balázsné szaktanácsadó, Bauernhuber József, a herendi Heimatklang harmonikása, táncban Petresné Reiter Andrea és Petres Ákos, akik 25 éve a városlődi Pergő Rozmaring táncegyüttes oktatói.

Az arany minősítést szerzett Városlőd Quintett tagjai, Weisz Ádám, Preszter Lili, Peidl Ramóna, Freund Kata, Weisz Zsófia, Lang Julianna, valamint Pfeiferné Takács Hajnalka kórusvezető Fotó: Tisler Anna

A rendezvényt támogatta a városlődi, bakonyjákói és kislődi német nemzetiségi önkormányzat, a Bethlen Gábor alapkezelő, Veszprém Megyei Német Önkormányzat valamint az önkormányzatok közössége és a Johans Kapelle zenekar.

Első helyezést ért el hochdeutsch kategória a legkisebbeknél, Gulyás Ábel Botond (Munkácsy Pápa, felkészítő tanára Németh Miklós) a 3-4 osztályosoknál Gregosits Béla Botond (Zirc, Mészárosné Gelesz Edina), az 5.-6.o évfolyamon Hegyi Szonja (Botev Veszprém, Molnárné Staub Ildikó), a legidősebbeknél Kiss Anna (Nemesvámos, Molnár Éva). Mundart tájnyelv kategóriában a kicsiknél Malasics Péter (Városlőd, Bakos-Kővári Ágnes), a 3-4 évfolyamon Csomai Alexa- Léka Emese (Városlőd, Ádámné Grimmajer Tímea) az 5.-6.osztályosok versenyében Pilter Örs (Munkácsy Pápa, Gőgösné Bakos Adél), a legidősebbeknél Hegedűs Zsófia (Bakonynána, Müller Péter János) végzett az élen. Kórus kategóriában dicséretes aranyat érdemelt Városlőd, a veszprémi Botev, valamint Úrkút, arany minősítést kapott Tótvázsony, Balatoncsicsó, és a pápai Munkácsy iskola dalköre. Szóló ének kategóriában dicséretes arany minősítésben részesült a Hauch Emma – Farkas Gergő duó Tótvázsonyból, aranyat kapott a Városlőd kvintett, Kulcsár Lia a pápai Munkácsy iskola diákja. Zene kategóriában kitüntetéses, dicséretes aranyat érdemelt a zsűri döntése alapján Weisz Ádám Városlődről. Arany minősítést szerzett a pápai Munkácsy iskola együttese, a nagyvázsonyi diák Takács Gréta, a Tótvázsonyból nevezett Schmidt Zoltán valamint Schalbert Evelin Balatoncsicsóról. Táncban a kiemelt aranyat a veszprémi Botev iskola, az aranyat a veszprémi Dózsa alsó és felső tagozata, a pápai Munkácsy, valamint Herend és Városlőd tánccsoportjai kapták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában