Hatvan év, hatvan kép

2019.11.06. 11:00

Képzőművészeti kiállítás Ajkán a városalapítás emlékére

Az önkormányzat és a művelődési központ szervezésében Ajka várossá nyilvánításának 60. évfordulója alkalmából Az Ajkai Grafikai Műhely és barátai köszöntik a 60 éves Ajkát címmel képzőművészeti kiállítás nyílt a művelődési központ kiállítótermében a napokban.

Borsos Renáta

Hegyeshalmi László átfogó kultúrtörténeti összefoglalást adott a megnyitón Fotó: Györkös József

Fotó: Gyorkos Jozsef

A művészetkedvelőket Csabai Tibor, az Ajkai Grafikai műhely vezetője, grafikusművész, művésztanár fogadta. A tárlat mottójaként aposztrofált látható világ és benne a megfestett város inspirálta az alkotókat.

A hatvan alkotás szemmel láthatóan lenyűgözte a látogatókat. Az ünnepélyes pillanatok adta miliőben a városvezető Schwartz Béla beszédében kiemelte azt a magas szintű művészeti munkát, mellyel az alkotók évtizedek óta kiállításról kiállításra megörvendeztetik a lakosságot. Hozzátette, példaértékű az a tudás, mellyel építik és gazdagítják a város sokszínű kulturális életét.

A veszprémi Művészetek Háza igazgatója, Hegyeshalmi László festőművész ünnepi gondolataiban ismertette Ajka városának történelmi hátterét. Részletes, szinte egyetemes kultúrtörténeti összefoglalójában érintette a mindenszentek és a halottak napja történelmi vonatkozásait. A várossá alapítás jeles évfordulója alkalmából kiemelte, Ajka 1987-ben Hild-érmet kapott a Magyar Urbanisztikai Társaságtól. Hozzátette: a magas művészeti élet emeli a várost a teljesség harmonikus szintjére. Mint elmondta, a művelődési központ, amely a város kiemelten fontos művészeti színtere, 1969-ben nyitotta meg kapuit a művészetkedvelők előtt.

A 37 évvel ezelőtt alapított Ajkai Grafikai Műhely fontosabb vezetőiről és tevékenységük koncepciójáról is szólt. A műhelyt 1982-ben 17 képzőművész alapította. Az alkotóközösség otthona évek óta már a festői szépségű Magyarpolány, ahol a Magyarpolányi Művésztelep égisze alatt működő nyári művésztáborok nemzetközi hírnévre tettek szert az évtizedek alatt.

Hegyeshalmi László átfogó kultúrtörténeti összefoglalást adott a megnyitón Fotó: Györkös József

A művészek a monoton hétköznapok világából kiszakadva, kötetlen, szinte családias hangulatú légkörben a műhelymunkák során főként vörösréz-, cink-, illetve vaslemezekkel dolgoznak, a technikák közül a rézkarcot, aquatintát és a mezzotintót alkalmazzák grafikáik elkészítéséhez.

A korszerűség és a tradíció ötvözésében folyik az alkotói munka, hiszen a modern idők ellenére is életben tudják tartani az ötszáz éves sokszorosító grafikai eljárás technikáját. A kiállított tárlaton, változatos technikákkal találkozhattak a látogatók.

A kiállításmegnyitó magas művészeti élményét a művelődési központ igazgatójának, Bábics Valériának Kányádi Sándor Felemás őszi ének és Márai Sándor Ajándék című költeményének előadása még tovább emelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában