Összeköt a magas szakmai tudás

2019.12.02. 17:14

Az egykori értékek ma is jellemzik a Veszprémi Művész Céhet

Harminc éve alakult a Veszprémi Művész Céh, szombaton az egykori céhmesterek és alapító tagok visszaemlékezéseivel ünnepséget, majd kiállításmegnyitót rendeznek.

Balla Emőke

Kulcsár Ágnes Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Veszprémi Művész Céh 1989-ben Raffay Béla szobrászművész salföldi házában alakult meg. A megye első és legnagyobb civil szervezete volt, és az ma is. Az alapítók célja és eltökélt szándéka volt, hogy a Veszprém megyei művészeket egy egyesület keretében összefogja és a művészeti köteléken túl baráti társaságként is működtesse. Az egymást váltó céhmesterek (Raffay Béla, Somogyi Győző, Horváth László, Lugossy László, Bokros László, Kádár Tibor, Veszeli Lajos, Kapros Kósa Edit, Kovács Endre) vezetésével az egyesület számtalan közös kiállítással, rendezvénnyel, kiadvánnyal gazdagította Veszprém és környéke művészeti életét. Az alapítás óta eltelt harminc év, de változatlan a magas szakmai tudás, a mesterségek és az anyag szeretete, a vidéki életforma rangjának fontossága, a műfaji, tematikai és stílusbeli sokszínűség, a művészbarátság, egymás tisztelete.

Kulcsár Ágnes festő­művész, jelenlegi céhmester Fotó: Penovác Károly/Napló

Ezen értékek ma is jellemzik a csoport életét. A kiállítás jó alkalom arra, hogy választ kapjunk azokra a kérdésekre, melyeket Kulcsár Ágnes festő­művész, jelenlegi céhmester fogalmazott meg: a hagyományok mellett meg tud-e újulni, korszerű bemutatkozási formákkal, új tehetségekkel, friss szemléletű alkotásokkal gazdagodni a művész céh. Három kiállítóhelyen több mint száz alkotás segít a kérdések megválaszolásában. A december 7-ei ünnepi program céhmesterek, alapító tagok visszaemlékezéseivel 15 órakor kezdődik a Dubniczay-palotában, a megnyitó 16.30 órakor lesz a Csikász Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában