Helytörténészek a szalonban

2019.12.12. 07:00

Balatonfüred volt a Veszprémben rendezett találkozó vendége

A helytörténeti műhelyeket és kiadványokat bemutató sorozatban Balatonfüred volt a vendég és a téma a Kölcsey könyvesboltban. Balatonfüreden biztosan nem meglepetés, de a Cserháti Könyvszalon decemberi találkozóján a honismeret helyi hívei számára is kiderült, hagyományosan milyen gazdag a helytörténeti kiadványtermés.

Őrsi Ágnes

A füredi vendégek bemutatták gazdag kiadványtermésüket

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hallottuk, hogy 1996-ban Balatonfüred önkormányzata azért hozta létre a Balatonfüredért Közalapítványt, hogy megszülethessen a Balatonfüred, Balatonarács története című könyv. Az alapítvány azóta már több mint száz kiadvány megjelenésénél bábáskodott, mesélte a jelenlegi elnök, Molnár Judit, a városi értéktár vezetője, egyben önkormányzati képviselő, aki hasonlóan elkötelezett barátokkal, lokálpatriótákkal folyamatosan dolgozik a következő kötetek létrehozásán. Ilyen munkatársa Fülöp Júlia idegenvezető, szintén helytörténész, sok-sok tanítvánnyal, akik példája nyomán igyekeznek ébren tartani az emlékeket, és új meg új híveket alakítani a Balatonfüredre látogatókból.

A harmadik füredi, aki a „pódiumon” helyet foglalt, Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy kiadványok szerkesztője, az alkotó csapat pályázatírója, ötletforrása többek között, mert bár a hölgyekkel együtt csupán szerelemből élteti a helytörténeti kiadványokat, azért a létnek kell, hogy legyen polgári forrása.

Ezúttal is Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke vezette a beszélgetést. Mellette ült Palágyi Sylvia régész, aki például a balácai kutatások révén lett európai hírű, ezúttal pedig örömmel számolt be a Balatonfüredi Közalapítvánnyal közös munkájáról; megjelent a Balatonfüred római kori temetői és sírjai című kötet, készülőben van a Római kori települések című. A kisasztalt megint elborították a kiadványok, közöttük az idei siker, Némethné Rácz Lídia Barangolások Balatonfüreden című könyve, ami az utcák, házak szintjére lebontva vezeti az olvasót, kínál kiváló segítséget még a szakembereknek is, a manapság divatos, hasznos és hatékony kiscsoportos tematikus utak összeállítására.

A füredi vendégek bemutatták gazdag kiadványtermésüket
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Annyi kérdés akadt, annyi sztori került elő, hogy a kellemes este jóval tovább tartott a tervezett egy óránál.

Hogy ez legközelebb sem lesz másképpen, gyanítható egy „szolgálati” közleményből: mivel a Cserháti Szalon a legfiatalabb a rendszeres közösségi estek közül, az időpontok ütközését elkerülendő már januártól a hónap utolsó hétfőjén várja a beszélgetőtársakat a Kölcsey Ferenc Könyvesbolt kellemes feltételei között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában