A karácsony üzenetét hordozza

2019.12.07. 07:00

Betlehemábrázolásokból nyílt kiállítás a Szaléziánumban

Két különböző pályázatra érkezett művekből nyílt kiállítás pénteken a Szaléziánumban.

Sági Ági

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az egyik a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) és a Szaléziánum közösen megvalósított jászolkiállítása, mely már ötödik alkalommal válogat a legjobb munkákból. A másik pályázat a Szaléziánum és a Szent Mihály Plébánia a várban zajló Advent a várban rendezvénysorozathoz kapcsolódott. A Veszprémi Főegyházmegye minden oktatási intézményéből érkeztek alkotások, melyekből mintegy félszáz betlehemábrázolást állítottak ki. Ezek nagy része rajz és festmény, de számtalan különleges és egyedi anyagból készült betlehem is látható.

A kiállítás megnyitóját a Szent Ferenc-templomban tartották. A Padányi iskola alsós kórusának részvételével zajló megnyitón Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Udvardy György veszprémi érsek mondta el a kiállítással kapcsolatos gondolatait. – Számunkra a vallási hagyományban a betlehem állítása, a betlehem készítése segít kibontani a karácsonyi üzenetet. Minden alkotó arra vállalkozik, hogy megformálja a szent családot, valójában azon gondolkodik, hogyan tudja ezt megjeleníteni. A betlehemek általában úgy ábrázolják Jézust, Máriát, Józsefet, a hozzájuk érkező pásztorokat és állatokat, hogy egy nyitott teret hoznak létre, ahova be tudunk tekinteni, és amely hív bennünket: lépj be, keresd meg itt a helyed! – mondta.

A Magyar Kézművességért Alapítvány elnöke, Fábry Zoltán a megnyitón elmondta: 26. alkalommal hirdették meg az országos betlehemijászol-pályázatot, és bár azóta sok városban tudták bemutatni a pályaműveket, Veszprém volt az első, amely ezt magáénak vallotta. – A 26 év alatt találkoztunk már origamiból, dominó játékból, kenyérből készült betlehemmel, és olyannal is, amely a Dunában talált kavicsokkal emlékeztetett bennünket a szereplőkre úgy, hogy minden szereplő fölismerhető volt, és a jászolban a kis Jézust egy búzakalász szimbolizálta – mondta el Fábry Zoltán.

Az eseményen adták át az iskolákból érkezett pályázatok alkotóinak a jutalmát. Itt győztest nem hirdettek, legjobb ötven pályamunkát egyformán díjazták. A megnyitó után a résztvevők a Szaléziánumban a kiállítást is megnézték, mely decemberben és januárban még néhány alkalommal várja az érdeklődő nagyközönséget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában