Minőség, hagyomány

2019.12.03. 11:00

Fennállása évfordulóját ünnepelte a városlődi együttes

Nagyszabású táncelőadással ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját a városlődi Pergő-Rozmaring Táncegyüttes. A formációt határainkon túl is ismertség és elismertség övezi.

Borsos Renáta

Fotó: táncegyüttes

A művelődési ház nagytermében adott jubileumi gála alkalmával Ovádi Péter ország­gyűlési képviselő, Nagy-Peidl Éva, a Városlődi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület elnöke, Schell Tamás polgármester és Oszvald József, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte a jubiláló tánccsoportot. Kiemelték, hogy a táncegyüttes magas színvonalú szakmai munkát végez, értéket képvisel az alapítók és elődök után az utolsó 25 évben a jelenlegi művészeti vezetők – Petres Ákos és Petresné Reiter Andrea – irányításával. A kettős profilú csoport a Pergő-Rozmaring elnevezéssel jól szimbolizálja az együttes jellegzetességét. A Pergő a magyar tánckultúra dinamikusságát tükrözi, míg a Rozmaring, a magyarországi német kultúra jelképe.

A gálaműsor alkalmával fergeteges hangulatot varázsoltak a színpadra a táncosok Fotó: táncegyüttes

Az est folyamán Kreisz László és Agárdi Gábor, a német nemzetiségi körökben csak Landesratként emlegetett Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának elnöke, valamint a szervezet táncszekciójának vezetője szintén a Petres házaspár által képviselt és továbbadott minőséget hangsúlyozták. Megtudtuk, a kétszeres arany minősítésű csoport 2019-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjban részesült. A méltatók szerint a csoport túlnőtt a község és Veszprém megye határain, hiszen az egész országban ismerik.

Előadásaik, táncprodukcióik magas színvonalára, a hagyományápolás terén végzett kimagasló teljesítményükre hívta fel a figyelmet Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke és Wágenhoffer Kornélia regionális irodavezető. A Veszprém–Passau Baráti Kör Egyesület elnöke, Szabó Gyuláné kiemelte az évek óta tartó sikeres együttműködést.

Fotó: táncegyüttes

Az ünnepi műsor gerincét a jelenlegi táncegyüttes produkciója adta, de mellettük a múlt három generációja és a jövőt képviselő utánpótláscsoport is megcsillantotta tudását. A magyarországi német nemzetiségi táncokból álló hangulatos összeállítások Agárdi Gábor, Heil Helmut, Wenczl József, valamint Petres Ákos és Petresné Reiter Andrea koreográfiái dicsérték. A jelenlegi és az utánpótláscsoportot a herendi Bauernhuber családi és a pécsi UnterRock zenekar kísérte, az egykori Rozmaring Tánccsoport pedig Albert Antal harmonikajátékára mutatott be két táncot.

A gálaműsoron a Petres házaspár magyar és erdélyi tánckultúrát bemutató koreográfiáit a Naszály zenekar kíséretében adta elő. Szatmári verbunkjuk és csárdásuk dinamikája megalapozta az est hangulatát, de a dél-alföldi és marosszéki összeállítások is nagy közönségsikert arattak. A Dunántúl jellegzetességeit, az ugróst és csárdást az alkalomra készült Kicsik és Nagyok, avagy a jelen, a múlt és jövő tükrében című koreográfiát három generáció előadásában tekintették meg a nézők. A táncházak hangulatát idéző, a publikum elé varázsló mezőségi összeállítást és a többszöri ismétléssel eltáncolt zárószámot vastaps kísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában