Segítő lehetőségek

2019.12.04. 07:00

Kulturális műsort adtak a fogyatékosok világnapján Veszprémben

A fogyatékosok világnapja alkalmából minden évben megrendezi a veszprémi Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) azt az eseményt, amelyen a megye nappali és bentlakásos intézményeinek lakói, illetve a Veszprémben és környékén családban élő értelmi fogyatékosok egymásnak kulturális műsort adnak és kis vendégséget tartanak. Idén az eseményt a Völgyikút Házban tartották.

Sági Ági

Táncolnak a dákai fiatalok. Remélik, hogy folytatni, bővíteni tudják a programot Fotó: Sági Ági/Napló

Fotó: Sági Ági/Napló

– Az egyik évben a sport, a másik évben a kultúra köré rendeződik a nap programja. Idén kulturális műsorszámokat láthatunk, de ma az infokommunikációs szolgáltatás projekt lezárásaként a projektben részt vevő és azt sikeresen lezáró hatvan személynek is átadjuk az erről szóló okleveleket – mondta el lapunknak Horváthné Somogyi Ildikó, a Veszprém megyei ÉFOÉSZ elnöke.

Azok a fogyatékos emberek, akik eddig intézményi keretek között éltek, lakáshoz juthatnak a támogatott lakhatási programban. Tapolcán és Veszprémben is van erre példa, számukra különösen fontos, hogy ismerjék a segítő lehetőségeket.

Táncolnak a dákai fiatalok. Remélik, hogy folytatni, bővíteni tudják a programot Fotó: Sági Ági/Napló

– Akik önálló életet kezdenek élni, azok számára különösen fontos az információs képzés. Ha sikerül önállósodniuk, és ha sikerül munkát vállalniuk, jövedelmük képződik, ami az önálló életvitel alapját jelenti. Ebben a képzésben a résztvevők megtanulják beosztani a keresetüket, arról is tanulnak, hogyan kell egy háztartást vezetni a bevásárlástól a takarításig. Segítenek nekik abban, hogy magabiztosabbak, önállóbbak legyenek, és ha kell, ki tudjanak állni a saját érdekeik érvényesítéséért – mondta el Bernáth Ildikó, az ÉFOÉSZ támogatott lakhatási nagykövete.

A rendezvényen részt vett Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ országos elnöke, aki elmondta, hogy országszerte több helyszínen tartottak ilyen informatikai képzést, melynek egyik fő eleme az az alkalmazás, melyet okoseszközökre fejlesztettek ki.

– Az érintetteket is bevontuk a fejlesztésbe, hogy melyek azok a funkciók és megjelenési formák, melyek a legjobban érthetőek és a legjobban segítik az eligazodást. Az alkalmazás nemcsak az értelmi fogyatékosoknak hasznos, mindenki tudja használni. Van benne például ellenőrzési lista, amely mindenkinek előnyös, aki ezt a rohanó életet éli. Segítségével felállíthatunk egy ellenőrzési listát, például hogy kulcs, telefon megvan-e, elzárva a gáz, villany lekapcsolva. Nagyon jó volt ez a program, reméljük, hogy folytatni, bővíteni tudjuk – fejezte be Gyene Piroska.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában