Szerethető, humoros portrék Veszprémben

2020.01.24. 17:30

Közismert emberek arcképét önti precíz karikatúrába Silye Juli

A rajzfilmek világába kalauzolja látogatóit Silye Juli tárlata. A Cartoon-szemüvegben a szíveddel látsz címmel az Agórában a napokban nyílt kiállításon a klasszikus portré műfaj digitálisan létrehozott, a rajzfilmek világát idéző stílussal párosul.

Marton Attila

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos

Debreczeny Zoltán festőművész megnyitójában kiemelte, Silye Juli munkáinak jellemzői, hogy precízek, mosolygós világot teremtenek, korszerűek, nőiesek és szerethetők. Hozzátette, közös jellemzőjük az emberek szeretete, az optimizmus, és hogy vidámságot okozzanak a befogadóknak. A közelmúltban képzőművészeti akcióban is részt vettek, és az idei Művészetek völgyére is vannak közös képzőművészeti terveik.

Trócsányi Gergely egy alkotással
Fotó: Nagy Lajos

Silye Juli kérdésünkre a képek készítésének technikájáról elmondta, generációjának más tagjaihoz hasonlóan számára is meghatározó volt a rajzfilmek és az animációs filmek világa, képeinek témái – ábrázoljanak egy ismert személyt vagy egy civilt – pedig minden esetben a másik ember. Főként olyanokat rajzol, akik inspirálják őt a mindennapokban: ennek megfelelően a képeken többnyire az ismeretségi köréből választott szereplők, átlagemberek és civilek láthatók.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes portréja
Fotó: Nagy Lajos

Ugyanakkor három ismert személy, Bödőcs Tibor humorista, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Puzsér Róbert műsorvezető, kritikus is visszaköszön a vászonról: esetükben arról van szó, hogy egyetért azzal, amit vagy ahogyan képviselnek a személyiségükkel. Például a humorista is számos karakteren keresztül mondja el gondolatait, Böjte atya pedig gyakran folyamodik a humor eszközéhez, akárcsak Silye Juli. Az alkotó évek óta készít textilre nyomtatva, rongybabaként kézbe vehető grafikákat, amelyeket a kiállítóteremben a plafonról lógattak le.

Silye Juli képein többnyire az ismeretségi köréből választott szereplők, átlagemberek és civilek láthatók Fotó: Nagy Lajos

A rendhagyó kiállításmegnyitón egy alkalmi dal is született a Hollywoodoo zenekar két tagja, Trócsányi Gergely és Nirnsee Krisztián segítségével, amelyet a Bödőcs Tibor humoristát ábrázoló alkotás ihletett: a résztvevők a képhez és a humoristához kapcsolódó kifejezéseket gyűjtöttek, amelyek kreatív összefűzéséből néhány perc alatt született egy négysoros dalszöveg és egy ref­rén, amelyet a zenészek megzenésítve adtak elő.

A kiállítás február 6-áig látható az Agóra Veszprém Kulturális Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában