aprólékos kidolgozottságú műalkotások

2020.01.23. 07:00

Misztikus hangulat, madármotívumok: megnyílt Jáger István kiállítása az Agórában

A magyar kultúra napja alkalmából kedden nyílt meg Jáger István grafikusművész Madarak című kiállítása az Agóra Veszprém Kulturális Központban.

Horváth Virág

20200121 Veszprém Jáger István grafikus Madarak című kiállítása Jáger István, Fazekas Orsolya művelődésszervező, Fábián László grafikus Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A kiállítást Fábián László grafikusművész nyitotta meg. Beszédében kiemelte, a madármotívum markánsan van jelen Jáger István alkotásaiban. – Ha csak a kitárt szárnyú madár szimbolikájára gondolunk, azonnal a turulmadár és ezzel együtt a magyar hagyomány minden sajátossága kúszik be értelmezésünkbe. Rézkarcok, nyomatok és tollrajzok jelennek meg a kiállítás anyagában, ezeket a technikákat pedig Jáger István hosszú évtizedek óta gyakorolja, fejleszti – tette hozzá Fábián László.

Jáger István grafikusművész eredeti végzettségét tekintve rajztanár. Tagja a Magyar Alkotóművészek Egyesületének, a magyar Grafikusművészek Szövetségének, az Ajkai Grafikai Műhelynek és a Veszprémi Művész Céhnek is. Grafikusként rézkarcokat és vasmaratásokat készít, témái a népmesei ihletésű lapoktól a drámai feszültséget közvetítő nyomatokig ívelnek, szuggesztív színhasználata kissé borongós, misztikus egységet alkot a képeken megjelenő madárformákkal, és munkáinak aprólékos kidolgozottsága arra készteti a műkedvelő közönséget, hogy hosszasan elemezze azokat, felfedezze az alkotásokban elrejtett metaforikus narratívát.

Rébay Anett, az Agóra Veszprém Kulturális Központ szakmai igazgatóhelyettese, főtanácsosa a rendezvény végén gratulált az intézmény munkatársainak a kimagasló teljesítményű értékteremtő és értékközvetítő munkáért, melynek eredményeként az intézmény elsőként a megyében elnyerte a minősített közművelődési intézmény címet.

A rendezvényen a Time Out duó működött össze zenés produkciójukkal. A magyar kultúra napja programjait a Fare Mido Opera Stand Up koncertje zárta. Jáger István kiállítását február végéig tekinthetik meg az érdeklődők az Agórában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában