Zenés kálvária tizennégy stációval

2020.02.13. 11:00

Halj meg és nagy leszel: Hobo a Magyarpolányi Pajtaszínházban

Halj meg és nagy leszel című monodrámájával lépett fel Földes László Hobo a Magyarpolányi Pajtaszínházban. A művész a Zenés kálvária 14 stációval alcímű performanszát az elmúlt hetven évből származó versekkel, vallomásokkal, történetekkel adta elő, dalok kíséretében.

Borsos Renáta

Fotó: Eori_Szabo_Zsolt

A Vidnyánszky Attila által rendezett, Hobo által írt színdarab éppen az 50. jubileumát ünnepelte Magyarpolányban. A legendás előadóművész, számos verseskötet írója, a Hobo Blues Band alapító tagja, énekese korábban így vallott a színpadra állított monodrámája kapcsán: „Itt, a színházban bevallhatok mindent, úgysem hiszi senki egy szavamat sem. Hogy utána könnyebb lesz? A fenét. A tapstól lesz könnyebb, hogy összevissza hazudhatok és megtapsolnak. Vagy igazat mondhatok? Nem hiszik el, de nem is kell, a lényeg az, hogy tapsoljanak… Ezért jó a színház. Itt minden lehetek, akár még önmagam is, úgy sem hiszik el. Akkor minek hazudjak? Az nem könnyű, munkaigényes dolog, ki kell találni mindent, aztán leírni, megtanulni és úgy csinálni, mintha…”

A monodráma dramaturgiai vonalát tekintve Hobo életének meghatározó történései mentén haladt a gyermekkorától egészen a jelenkorig. A személyes élmények mellett az országot érintő főbb eseményekre, aktuális politikai hatásokra is reflektálva, szinte megelevenedett a múlt az előadás során. A 14 stáció a történelem tükrében érintette a második világháború végét, a Rákosi- és a Kádár-korszakot, a rendszerváltást. A visszapillantás amellett, hogy választ adott sok fel nem tett kérdésre is, megdöbbentően hiteles és őszinte képet festett magáról az előadóról, a magánéletéről, pályájának alakulásáról, mérföldköveiről.

Hobo a mellbevágóan keserű történéseket lélekemelő fordulatokkal hozta egyensúlyba

A 140 perces monodráma nemcsak a felszín alatti réteget kapargatta meg, hanem beleállt olykor mellbevágóan keserű történésekbe, amiket aztán feloldásként lélekemelő fordulatokkal hozott egyensúlyba. A prózai monológok és versek gerincét a témában, hangulatában szervesen illeszkedő zenék adták. Többek között elhangoztak a Hobo Blues Band, valamint a Hobo és Bandája előadásában ismertté vált dalok. Hobo elénekelte a Másik Magyarország, a Szimpátia az ördöggel, a Vadászok kivonulása, a Kis vörös kakas, az egykor betiltott Bevonuló baka blues, vagy éppen a Barbi baba blues című szerzeményeket.

A szövegek kísérőiként megmutatkozó dalok mintegy sajátos zenei szövetként foglalták keretbe a darabot, amely Hobo megrázó drámaiságának, humoros jelenlétének, tiszta szívű emberségének kinyilatkoztatásával teljes egységgé alakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában