Felavatták

2020.03.05. 11:00

Alkotóházzal bővült a kiscsőszi kulturális bázis

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület legutóbbi sikeres pályázata által 119,97 millió forintos beruházás valósult meg. Az Európai Unió és Magyarország kormánya Széchenyi 2020 programjának köszönhetően átadták a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóházat tegnap.

Borsos Renáta

A képen Bali Tibor plébános látható, amint megáldja az épületet, mellette Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője és Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A hozzávetőleg hetven lelket számláló kistelepülés élénk kulturális élettel büszkélkedhet, köszönhetően főként az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület sokszínű munkájának. A Hagyományok Háza stratégiai partnereként is működő egyesület elnöke, Kovács Norbert Cimbi köszöntőjében elmondta: – Három tematikus műhelyt alakítottunk ki az alkotóházban. Egyrészt van egy szövőműhely a textiles szekciónak, egy kovács- és egy fazekasműhely. Az épületben helyet biztosítunk egy ajándékboltnak, és a kézművesházat kiegészítettük egy közösségi térrel és kemencével is.

Az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa, V. Németh Zsolt úgy fogalmazott, fontos munkálkodnunk azon, hogy értékeink ne az ünnepekre való relikviák legyenek, hanem a mindennapjaink szerves részei.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője beszédében felidézte a pályázat elkészüléséig vezető lépéseket, azt az utat, míg az álomból valóság lett.

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) ügyvezetője, Závogyán Magdolna elmondta, az elmúlt nyolc évben a közművelődés helyzete óriási fejlődésen ment át.

A képen Bali Tibor plébános látható, amint megáldja az épületet, mellette Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője és Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az NMI Veszprém Megyei Irodájának vezetője, Uracs Marianna kiemelte azt a példaértékű értékrendet, amelynek mentén Cimbi csapatával együtt már hosszú évek óta dolgozik.

A Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Polgárdy Imre végül, a szalagátvágás pillanatait megelőzően elmondta, a magyar nép mélyre ható és erős gyökerekkel kapaszkodik a kulturális örökségébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában