Politikus, irodalmár, jogász és hazafi

2020.03.14. 07:00

Eötvös Károlyra emlékeztek veszprémi sírjánál

Kiváló politikus, nagyszerű jogász, remek irodalmár és lelkes hazafi volt Eötvös Károly – hangzott el a könyvtár névadójának tiszteletére tartott megemlékezésen.

Marton Attila

A megemlékezés koszorúzással zárult

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az Alsóvárosi temetőben Eötvös Károly születésének 178. évfordulója alkalmából tartottak főhajtást. Baranyai Tamás, a megyei könyvtár igazgatója kiemelte, Eötvös Károly bármibe is kezdett, mindig bizonyított. Képviselőként és pártpolitikusként is meghatározó közéleti szerepet töltött be, jogászként a tiszaeszlári perrel vált ismertté, sokrétű irodalmi munkássága versekre, drámára, kalandregényre és életrajzírásra is kiterjedt.

Veszprém megye sokat köszönhet Eötvösnek azzal, hogy az elsők között népszerűsítette irodalmi műveivel a Balaton, a Bakony szépségét. Az utókor haza- és szabadságszeretetet, elhivatottságot, igazság iránti elkötelezettséget tanulhat tőle. Az igazgató kiemelte, Eötvöshöz hasonló véleményvezérekre lenne szükség manapság is, akik valós értékeket közvetítenek.

A megemlékezés koszorúzással zárult
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A megemlékezésen részt vett az Eötvös Károly szülőhelyéről, Mezőszentgyörgyről érkező küldöttség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában