élmény is lehet a nyári tanulás

2020.03.06. 16:00

Külföldön fejleszthetik tudásukat a diákok

A Nemzeti alaptanterv új tervezetében „kommunikációalapú nyelvoktatást” szorgalmaznak a közoktatásban. A kommunikációs fókusz első kézzelfogható bizonyítéka lehet, hogy a 2019-20-as tanév végén a 9. és a 11. évfolyamon tanulóknak lehetőségük nyílik a Külföldi nyelvtanulási program keretében két hetet nyári nyelvtanfolyamon tölteni külföldön, vagy iskolai vagy egyéni szervezésben.

Horváth Virág

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ekaterina Pokrovsky

Különböző célországokba utazhatnak a diákok – Ausztria, Egyesült Királyság, Málta, Írország, Franciaország, Németország, Kína –, ahová vagy az iskolájuk szervezésében vagy egyénileg – a Tempus Közalapítvány rendszerén belül regisztrálva – juthatnak el. A nyelvtanfolyamot és a kétheti külföldi tartózkodást, valamint az utazás költségeit is a Külföldi nyelvtanulási program keretében a magyar állam finanszírozza.

A nyelviskolai csomag minden esetben fedezi a kurzus, a szállás és az ellátás költségét a célországban. Ennek díját a külföldi nyelviskola közvetlenül kapja, tehát nem a diákoknak kell fizetni. Hogyha hazai intézmény szervezi az utazást, akkor az iskola, ha egyéni szervezésről van szó, a család kapja az ehhez szükséges támogatást. Ezen a területen még viszonylag nagy a tanácstalanság.

Horváth Alex, az Angloville magyarországi vezetője szerint, mivel a pályázati időszak csak most indul, még nem történt utalás. Valószínűsíthető, hogy nem utólagos lesz a finanszírozás, hiszen azoknak a családoknak is jár ez a lehetőség, akik nem tudják előre kifizetni az utazás költségét. Pontos költségelszámolást nem kell vezetni, de a gyermeket mindenképpen ki kell utaztatni – vagyis biztosan nem költhető másra az összeg.

A gyerekeket a választott kurzustól függően a nyelviskola családoknál helyezi el, vagy csoportosan szállnak meg diákhotelekben. Horváth Alex szerint arra sajnos kevés az esély, hogy az egyéni utazók a fogadó nyelviskolával még a pályázat benyújtása előtt közvetlenül fel tudják venni a kapcsolatot, hogy a szállás körülményeiről részletesen tájékozódhassanak. Mégis jó, ha igyekszünk minél több információt begyűjteni a szervezőktől a fogadó félről, hogy fel tudjuk készíteni a gyerekeket. Sikeres pályázatot követően természetesen már nincs akadálya közvetlen kapcsolatfelvételnek. Legyünk türelmesek, a nyelviskolák idén a korábbi érdeklődések többszörösét fogják kapni magyar diákoktól és szüleiktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában