második rész: Kárpáti Barbara

2020.03.21. 16:09

KultúrKarantén – Mit olvassunk az otthonainkba zárva?

A koronavírus járvány miatt a jelenlegi helyzetben az a felelősségteljes magatartás, ha lehetőség szerint mindenki az otthonában marad és csak szükség esetén hagyja el a lakóhelyét.

Horváth Virág

Kárpáti Barbara, a Várszínház művésze

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A krízis időszakában a lakosság arra van kényszerítve, hogy felhagyjanak a napi rutinnal, a saját érdekeik szerinti cselekvéssel annak érdekében, hogy embertársaink egészségére vigyázni tudjunk. Az otthonlét, habár néhány napig még relaxáló hatást is kelthet, egy idő után az unalom árnyékolhatja be napjainkat. Éppen ezért a Napló és a veol.hu felkérésére Veszprém megyei hírességek mondják el, mely könyvet ajánlják olvasásra és miért, az otthon töltött időszakra.

Kárpáti Barbara, a Pannon Várszínház színésze a könyvek mellett a filmeket és sorozatokat is ajánlja az unalmas hétköznapokra. Választott könyve, amit az otthontöltött időre ajánl, Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című regénye. A történet Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években, főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.

– A szülei és a testvérei 5-6 éves kora körül magára hagyták, úgy kellett helytállnia, hogy írni és olvasni sem tudott. A regényben az ő varázslatos életét követhetjük nyomon. A könyv írója eredetileg biológus, tehát a környezetet, a növény- és állatvilágot nagyon szemléletesen és hitelesen írja le. Miközben olvassa az ember, könnyen odaképzelheti magát ebbe a festői környezetbe.

A könyvben a szerelem és a gyilkosság is helyet kap, így mindenkinek ajánlom, aki ezeket szereti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában