hatodik rész: Pap Lívia

2020.03.29. 15:00

KultúrKarantén – Mit olvassunk az otthonainkba zárva?

A koronavírus járvány miatt a jelenlegi helyzetben az a felelősségteljes magatartás, ha lehetőség szerint mindenki az otthonában marad és csak szükség esetén hagyja el a lakóhelyét.

Horváth Virág

Pap Lívia ajándéknak tekinti a Boeing, Boeing szilveszteri előadását Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A krízis időszakában a lakosság arra van kényszerítve, hogy felhagyjanak a napi rutinnal, a saját érdekeik szerinti cselekvéssel. Az otthonlét, habár néhány napig még relaxáló hatást is kelthet, egy idő után az unalom árnyékolhatja be napjainkat. Éppen ezért a Napló és a veol.hu felkérésére Veszprém megyei hírességek mondják el, mely könyvet ajánlják olvasásra és miért, az otthon töltött időszakra.

Pap Lívia, a Pannon Várszínház színésze egy nagyon különleges, szívmelengető könyvet ajánl olvasóinknak, Michael Ende Momo című meseregényét. A Végtelen történet szerzőjének világsikert aratott műve 2019 óta magyarul is olvasható Kalász Márton kitűnő fordításában. A regény történetének helyszíne egy modern nagyváros, valahol Dél-Európában. Egy kísérteties társaság, a szürke urak csoportosulása hatalmába keríti az embereket, és arra ösztönzi őket, hogy takarékoskodjanak az idővel. Egyre szegényebb, sivárabb és hidegebb lesz a jelenük, és annál idegenebbé válnak önmaguk számára is. Hiszen az idő maga az élet. Momo, ennek a történetnek borzas kis hősnője egyedül veszi fel a harcot a szürkék seregével.

– Az éjjeli szekrényemen mindig van egy kupac könyv, és van, amelyik sokáig vár arra, hogy elolvassam, mert a halom tetejére tolakszik egy-egy új szerzemény. Jelen esetben Tompa Andrea Omerta című könyve vette át az elsőbbséget, de vannak állandó lakók is, amelyeket újra és újra elolvasok, például Popper Péter Az Istennel sakkozás kockázata, Kádár Annamária Mesepszichológia, Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve. Most viszont Michael Ende Momo című meseregényét szeretném ajánlani, ami többek között az időről szól. Napjainkban pedig az idő fogalma egy kissé átértékelődni látszik – tette hozzá Pap Lívia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában