Emlékezetes élményt nyújtottak a fúvósok várpalotai karanténfellépései

Különleges „karanténkoncerteket” hallhattak a település több helyszínén is a napokban a várpalotaiak. A Filharmónia Magyarország országos programja keretében az In Medias Brass fúvóskvintett előadásában csendültek fel ismert dallamok a Tési-dombon.

Szabó Péter Dániel

Az In Medias Brass koncertje Várpalotán. Országszerte lesznek fellépések

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A Kultúráért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére tavaly október 1-jén, a Zene Világnapján indult útjára a Térzene program, melynek célja, hogy minél több emberhez elérjen a klasszikus zene varázsa. Az eredeti tervek szerint parkokban, zenei pavilonokban szólalt volna meg a muzsika. A koronavírus-járvány azonban új helyzetet teremtett. A Várpalotán útjára indult országos kezdeményezés keretében meglepetés minikoncerteket hallhatnak az emberek hazánk megannyi településén, a Térzene egyfajta átgondolt, a vírushelyzetre koreografált verziójában.

A program lényege nem változott, mondták el a szervezők. Eljuttatni az emberekhez a klasszikusokat szórakoztatásképpen úgy, hogy senkinek se kelljen kimozdulni otthonából. Olyan köztereken csendülnek fel dallamok, melyeknek környezetéből jól látható és hallható a produkció. Az emberek az ablakokból, erkélyekről, lakásokból, balkonokról, házak kertjeiből lehetnek részesei a zenei élménynek. Az elkövetkezendő hetekben több mint 120 meglepetéskoncertet hallhatnak tizenegy megyében az emberek a Filharmónia Magyarország szervezésében.

Várpalotára a Thury-Vár Nonprofit Kft. meghívására érkezett az elmúlt héten az In Medias Brass fúvóskvintett. Az együttes megalakulását követő három éven belül hét rangos, nemzetközi díjat szerzett kamarazene-versenyeken: öt első, két második és számos különdíjat például Dél-Koreá­ban, Japánban, Olaszországban és az Amerikai Egyesült Államokban.

Az In Medias Brass koncertje Várpalotán. Országszerte lesznek fellépések

Az In Medias Brass repertoárja a korai reneszánsztól kezdve a különleges, klasszikus zenei átiratokon és rézfúvós kvintettre írt műveken át egészen a legfrissebb kortárs művekig terjed. Szívesen játszanak könnyűzenei darabokat is, melyek között mindenki megtalálja a számára legkedvesebbet, legyen az filmzene, ragtime vagy éppen latin jazz. Fontosnak tartják, hogy a közönség ne csak rácsodálkozzon a rézfúvós hangszerek rejtette lehetőségekre, de emlékezetes zenei élménnyel gazdagodhasson.

Nos, így volt ez az Erdődy ABC melletti téren, valamint a Rákóczi és a Mátyás király utca kereszteződésében lévő parkban is, hiszen olyan jól ismert dalok csendültek fel a társasházak „árnyékában”, mint a Macskafogó, a Karib-tenger kalózai vagy épp a Rózsaszín Párduc zenéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában