pótfelvételi

2020.05.20. 07:00

Ezekre a szakképzésekre várják még megyénkben a diákokat

Utánajártunk, hogy Veszprém megyében milyen szakképzésekre várják a középiskolák a rendkívüli felvételi eljárás során pótfelvételiző diákokat.

Borsos Renáta, Juhász-Léhi István, Kovács Erika, Laskovics Márió, Tóth B. Zsuzsa

Többek között asztalosképzésre is lehet még jelentkezni

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A középfokú iskolák május 11-től rendkívüli felvételi eljárást indíthattak. Ha a tanuló az általános felvételi eljárás időszakában nem nyert felvételt egy középfokú intézménybe sem, vagy felvételt nyert, de bármilyen okból megváltoztatja döntését, úgy a május 11. és augusztus 31. között megtartható rendkívüli felvételi eljárás során egyénileg kérheti felvételét bármely olyan középfokú intézménybe, amelynek az általános felvételi eljárás lezárulása után maradtak betöltetlen férőhelyei közölte az Oktatási Hivatal. Ha a felvehető létszám 90 százalékánál kevesebb diákot vett fel az induló évfolyamra a középiskola, akkor rendkívüli felvételi eljárást kell indítania. A részvétel módját és feltételrendszerét a fogadó középfokú iskola igazgatója határozza meg.

A rendkívüli felvételi eljárás már nem része a középfokú intézmények felvételi információs rendszerének, de az Oktatási Hivatal segítséget nyújt a kereséshez az általános iskolák, a szülők és a tanulók számára a honlapján elérhető, a középfokú intézmények által a rendkívüli felvételi eljárásban meghirdetett képzések, férőhelyek keresésére szolgáló adatbázissal. Ezek alapján körbenéztünk a megyében, hogy a szakiskolák részéről mely képzésekben maradtak üres férőhelyek.

A Pápai Szakképzési Centrum (PSZC) Acsády Ignác Szakképző Iskolája felvételt hirdet többek között autószerelő, szakács, pincér, vendéglátás-szervező, hegesztő, villanyszerelő, asztalos, festő szakmákban. A PSZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziumába egyebek mellett pénzügyi-számviteli ügyintéző és logisztikai technikus szakokra lehet jelentkezni május 22-ig. A pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában például az alábbi képzések választhatók: mezőgazdasági gépész, erdész, kertész és parképítő, virágkötő, zöldség- és gyümölcstermesztő, hentes, állattenyésztő, lovász, pék-cukrász.

Gál Imre, a Batthyány-iskola igazgatója elmondta, az Agrárminisztérium egyetlen megyei iskolájaként szinte az összes agrárminisztériumi képzést meghirdetik, és amit tudnak, el is indítanak a jelentkezések függvényében. Közel száz diák jelentkezett már hozzájuk.

A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) Ipari Szakgimnáziuma igazgatóhelyettese, Kobán László elmondta, hat osztályuk megtelt jelentős túljelentkezéssel, ám a műanyag-feldolgozó technikus osztályból hiányzik még öt gyerek ahhoz, hogy elindíthassák a szakot, ezért pótfelvételit hirdettek, és a jelentkezési kérelmeket elektronikus úton várják június 20-ig. Megtudtuk, hogy a műanyag-feldolgozó szak olyan képzés, amely az országban rajtuk kívül csak egyetlen másik iskolában folyik, a munkaerő-piaci érteke nagyon magas, csak Veszprém környékén több tucat cég foglalkozik műanyag-feldolgozással, és ezek magas fizetésekkel várják a végzett technikusokat.

Többek között asztalosképzésre is lehet még jelentkezni Fotó: Polgár Tibor/Napló

Gulkai László igazgató tájékoztatása szerint a VSZC Jendrassik–Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában a logisztikus szakon és a pályaorientációs osztályukban van még hely. A részletekről az iskola honlapja ad bővebb tájékoztatást. A VSZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája is hirdetett pótfelvételit ács, asztalos és festő szakokra, ezekre általános iskolát végzett jelentkezőket várnak. A VSZC „SÉF” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája várja a jelentkezőket például turisztikai technikus, cukrász, szakács és pincér szakokra.

A VSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája is meghirdette a pótfelvételi lehetőségét. Az ajkai intézmény igazgatóhelyettese, Vigváryné Németh Katalin arról tájékoztatta lapunkat, hogy a leendő tanulók jelentkezését május 30-ig várják. Az érdeklődők jelentkezhetnek többek között vendégtéri szaktechnikus, informatikai rendszer és alkalmazásüzemeltető technikus, ápoló, pék-cukrász, pincér, szakács és gépi forgácsoló képzésre. Emellett a 13. évfolyamra is jelentkezhetnek olyan tanulók, akik szakirányú érettségivel rendelkeznek, így választhatják a kisgyermekgondozó, az ápoló, a vendégtéri szaktechnikus, valamint a rendész képzéseket.

A tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola néhány képzésére még lehet jelentkezni. – Rendkívüli pótfelvételi eljárást hirdettünk meg az eladó képzésre, van hely még a hegesztő képzésen és a rendészeti technikumban, továbbá az épületgépészeti technikusi képzésen, valamint a gimnáziumi képzésen ugyancsak – mondta Szollár Gyula igazgató.

A Balatonfüredi Szent Benedek Középiskolába nagy a túljelentkezés, beteltek a férőhelyek, várólista alakult ki. A gimnáziumi osztályokba az engedélyezett maximumot, 34 gyereket vettek fel, a rendészeti osztályba pedig 38 diákot tudtak felvenni. Működik az iskolában szakács- és cukrászképzés is – előbbire tizenöten, míg utóbbira húszan jelentkeztek, a helyek beteltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában