képet alkotni a fénysugarak segítségével

2020.08.30. 20:00

Veszprémben ünnepelték a Magyar Fotográfia Napját

Szombaton délután tartották meg a MAFOSZ országos központi ünnepségét és díjátadóját a Magyar Fotográfia Napjához kapcsolódóan az Agóra Kulturális Központ előtti téren.

Horváth Virág

20200830 Veszprém Magyar Fotográfia Napja 2020 A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) országos központi ünnepsége és díjátadója Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte A magyar fotográfia napjának megünneplését 17 évvel ezelőtt. Ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia). Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon.

Horváth Imre, a MAFOSZ elnöke adta át a díjakat az ünnepségen
Fotó: Penovác Károly/Napló

Mátyus Károly, a MAFOSZ alelnöke köszöntőjében elmondta, a veszprémi Bakony Fotóklub évről-évre kiveszi a részét az ünnepség megrendezéséből. Kiemelte, a fotókultúrában megkerülhetetlen fontos ez a dátum, hiszen a ma élő fotósok Vállas Antal munkásságának örökösei.

Takarékossági okokból az idei évben – a MAFOSZ Közgyűlésének döntése alapján – digitális szalont rendezett a szövetség. A digitális MAFOSZ (dia)Szalonra a tagság alig fele, 48 alkotócsoport nevezett 1653 fotóval.

A zsűrit Horváth Imre a MAFOSZ elnöke, Nagy Tivadar, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke és Vajda János, a MAOE Fotóművészeti Tagozatának elnökségi és a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja alkották. A veszprémi ünnepségen Horváth Imre, a MAFOSZ elnöke adta át a díjakat.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A zsűri 139 képet választott a kiállításra. A nevezett képek átlagpontszáma alapján a legjobb kollekció nyerhette el a MAFOSZ vándorserlegét, emlékplakettjét és oklevelét, akik idén a Kőbányai Fotóklub voltak. Az egyéni versenyben Hencz Judit Függőség című munkája lett az első helyezett, Perényi János Harc című fotója a második, valamint Tonomár Mónika Tájkép lóval a harmadik.

Két különdíjat is átadtak, Molnár Ferenc Apám és én, valamint Sallai László Ösvény című fotójáért.

 

Az ünnepségen további nemzetközi és országos diplomákat is átadtak a részvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában