Quasimodo költőverseny

2020.09.20. 20:00

Balatonfüred szereti a művészetet, a költészetet és a költőket

Egyedülálló egész Európában a rendezvénysorozat, aminek csaknem három évtizede ad otthont Balatonfüred, érvelt Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár a Quasimodo költőverseny mellett a díjátadón, a Vaszary Villa kertjében az elmúlt hétvégén.

Kovács Erika

Fotó: balatonfüred.hu

Balatonfüredre költözött mások mellett a magyar kulturális élet számos illusztris személyisége, hogy részt vegyen, illetve figyelemmel kísérje a 28. Salvatore Quasimodo költőversenyt és költőtalálkozót szeptember 17-19 között, amelynek fővédnökei Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete és Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár voltak, védnökei pedig Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, és Bóka István, Balatonfüred polgármestere. Összesen 149 alkotótól, köztük külföldön élő szerzőktől, közel háromszáz vers érkezett a versenyre.

Az emlékdíjat Lövétei Lázár László a Melyik Nap alatt? című versével, a különdíjat Zsávolya Zoltán a Munkacímre című versével nyerte el. Debrecen által felajánlott Térey-díjat pedig Garaczi László az In Cauda Venenum című versével érdemelte ki. A díjakat a zsűri nevében Szkárosi Endre költő, a különdíjakat Bóka István polgármester, a herendi ajándékot Simon Attila vezérigazgató, Debrecen ajándékát Fekete Péter államtitkár adta át.

- Az időtlenség teszi erőssé a versenyt, amelynek itthon és a nagyvilágban számtalan résztvevője, követője van. Kiemelkedő népszerűségét jelzi, hogy az elmúlt években több mint tízezer vers érkezett. A költészet és a jó vers él, amely népszerű és hatalmas rajongó tábora van, vélte az államtitkár. Bóka István polgármester rámutatott, manapság főként nagy szükség van a programra, amely az egységes magyar irodalom, költészet ünnepe, a harmónia jegyében.

Fotó: balatonfüred.hu

-Balatonfüred szereti a művészetet, a költészetet, a költőket, a várost pedig szeretik a múzsák, a művészek és a költők, hangsúlyozta. Can Togay, a Veszprém -Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) művészeti és kreatív igazgatója aláhúzta, Irodalmi szezonok címmel sorozatot terveznek az EKF irodalmi programjában, amelynek első állomása a mostani verseny. Erre építik majd a régió többi irodalmi programját, amit jövőre megszerveznek. Az említett irodalmi brandnek a központja Balatonfüredet lehet.

Az igazgató méltatta Veszprém és Füred együttműködését, amelynek első, sikeres állomása a közelmúltbeli filmpiknik volt. Reményei szerint van arra esély, hogy a jövőben Veszprém és Balatonfüred adhat otthont a magyar filmfesztiválnak. A díjátadó hangulatáról a házigazdák, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész gondoskodott, Pingiczer Szilárd előadóművész kellemes zongoramuzsikája mellett.

A költőtalálkozón már a nyitónap is különleges volt: Cserép László főszervező beszélgetett a korábbi nagydíjasok közül Czigány Györggyel, Falcsik Marival, Géczi Jánossal, Sumonyi Zoltánnal, Jász Attilával és Zalán Tiborral. Később emléktábla avatással tisztelegtek Faludy György születésének 110. évfordulója alkalmából az Anna Grand Hotel Panteonjában, Szőcs Géza Kossuth-díjas költő ünnepi gondolatai, és Földes László Hobo Kossuth-díjas dalszerző, előadóművész közreműködésével.

Fotó: balatonfüred.hu

A táblát Hobo és Bóka István leplezte le, majd Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója köszöntőjében Salvatore Quasimodo, a Nobel-díjas költő emlékfájánál a nyelvről, a költészetről, és az olasz-magyar irodalmi, történelmi párhuzamokról beszélt, majd a megjelentek megkoszorúzták a híresség emlékhelyét. Az olasz költőt 1961-ben gyógykezelték a szívkórházban, több verset írt Füredről, a Balatonról.

Fotó: balatonfüred.hu

A verseny alkalmából szerveztek egyebek mellett irodalmi matinét, ahol bemutatták a főszerkesztők a Tempevölgy című folyóiratot, és Szőcs Géza, Kolozsvári hattyú című kötetét, miután a Veszprémi Petőfi Színház Trianonról szóló előadást vitt színre. Nagy sikert aratott a kerekasztal beszélgetés Szőcs Géza költő, Demeter Szilárd író, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka című folyóirat főszerkesztője, Szkárosi Endre költő és Gyurgyák János történész, könyvkiadó közreműködésével. A mediterrán hangulatról olasz kerti partin gondoskodtak, és ízelítőt adtak az ottani képzőművészetből is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában