Gazdag életművet hagyott az utókorra

2020.09.21. 07:00

Bogdán László költőre emlékeztek a Dubniczay-palotában

Bogdán Lászlóra emlékeztek a napokban a Dubniczay-palotában a Papod Rendezvényszervező Iroda rendezésében.

Marton Attila

Fotó: PESTHY MARTON

Nagy Károly főszervező bevezetőjében elmondta, az erdélyi és vajdasági művészek jelenléte meghatározó volt Veszprém irodalmi és művészeti életére az 1980-as évektől. Hozzátette, Bogdán László erdélyi költő, író augusztusban hunyt el, Sepsiszentgyörgyön temették el. A költőre Tömöry Péter író, Bogdán László barátja emlékezett. Úgy vélte, örökre része lesz Bogdán László életműve a magyar irodalom történetének. Hozzátette, a huszadik század második felének egyik legjelentősebb szerzője volt, aki bár sanyarú politikai, társadalmi időszakban élt, ám ezt fanyar humorral, és a magyar szellem iránti hűséggel viselte el.

A közelmúltban elhunyt íróra Tömöry Péter emlékezett

Az író úgy vélte, Bogdán László életművének feldolgozása komoly feladatot ad az irodalomtörténészeknek: több mint húsz könyve jelent meg, bár egyik sem magyarországi kiadónál. Bogdán alapmestersége szerint újságíró volt, aki számára az írás, legyen szó versekről vagy regényekről, szinte kényszer volt. Kivételes tudású, memóriájú ember volt, aki például a két világháború közötti magyar irodalom regényeit fejből idézte, mondta róla Tömöry, aki 1968-tól 1974-ig dolgozott vele egy szerkesztőségben Sepsiszentgyörgyön, és akivel megélték azt az időszakot, amikor egy patriarchális kisváros és a modernizáló világ ütközött. A költőről Tömöry Péter anekdotákat is megosztott, és felolvasta egyik művét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában