Tapolcai Képzőművész Kör

2020.09.08. 11:00

Különbözőképpen látják a világot – kiállítás nyílt Devecserben

A Városi Könyvtár és Művelődési Ház kastélygalériájában a Tapolcai Képzőművész Kör tagjai állították ki munkáikat, a tárlat pénteken nyílt.

Tóth B. Zsuzsa

A jelenlegi tárlat megnyitójára érkező alkotók: Somogyiné Varga Anikó, Szita Szabolcs, Pálffy Gézáné Szabó Éva, Lázár Jánosné, Tihanyiné Bálint Zsuzsa, Vetsey Károly, Verebélyi Zoltán

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az alkotókat az intézmény vezetője, Szente-Takács Anna köszöntötte, hangsúlyozva, hogy bár a kör tagjai mind másként látják a világot, de megörökítették számunkra. – A képzőművészet szépsége, hogy elmélyedhetünk, gyönyörködhetünk benne, de úgy érzem, elsősorban a tisztelet mutatása azon művészek iránt, akik meg merik mutatni véleményüket, érzéseiket az őket körülvevő világról – mondta a vezető.

A képzőművész kör vezetője, Tihanyiné Bálint Zsuzsa arról beszélt, hogy a 11 évvel ezelőtt alakult kör ma 11 tagot számlál.

– Örülünk, hogy minden nehézség ellenére itt lehetünk, hogy van bennünk egy különleges csoda, amely túlmutat a létfenntartás fontosságán. A késztetésünk, hogy alkossunk. Alkotás egy torta elkészítése, vagy egy hímzés, minden, ami túlmutat azon, ami a mindennapi létezéshez szükséges. Óriási örömünket leljük az alkotásban, és most is azért vagyunk itt, mert a karantén után mindannyiunkban megfogalmazódott az érzés, hogy mennyire szükségünk van a művészetre. A nélkül élni lehetetlen, ez varázsol többé, magasabb pontra bennünket a létezés alacsony mezsgyéjéről. Aki alkot, leginkább ő tudja elmondani, miért úgy alkot, ahogy, ezért én nyitom meg a kiállítást – mondta Tihanyiné.

Hozzátette, hogy a kör tagjai között egyaránt vannak fiatalabbak és idősebbek. Amellett, hogy évente több alkalommal bemutatják munkáikat, dicsőségükre válik, hogy a kör tagjai találták ki az Ablakaink nevű megyei kiállítássorozatot.

A jelenlegi tárlat megnyitójára érkező alkotók: Somogyiné Varga Anikó, Szita Szabolcs, Pálffy Gézáné Szabó Éva, Lázár Jánosné, Tihanyiné Bálint Zsuzsa, Vetsey Károly, Verebélyi Zoltán
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Devecseri Alkotó Kör vezetője, Trombitás Veronika megköszönte, hogy a képzőművészek bemutatják munkáikat náluk.

– A képek látványa olyan érzéseket vált ki belőlünk, amelyek bennünket is meglepnek. Mi alkotók, többször örülünk. Például amikor rácsodálkozunk egy témára, aztán amikor már alkotunk, valamint amikor az az alkotás, amelyért megküzdöttünk, másoknak is tetszik. A mai világban nagyon nagy szükség van arra, hogy ne csak magának alkosson valaki, hanem közösségben tegye azt. A csoportban szívesebben nyúlunk az ecsethez és sokkal könnyebben megy a munka – mondta Veronika és gratulált az alkotóknak.

A megnyitóünnepség végén Tihanyiné Bálint Zsuzsa saját versét szavalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában