Ők is a hazát szolgálták

2020.09.05. 07:00

Leszármazottak elbeszéléseiből összeállított kötet jelent meg a pápai ejtőernyősökről

Horváth Ferenc katonai hagyományőrző az egykori „Vitéz Bertalan Árpád” Honvéd Ejtőernyős Ezred tizenkilenc veteránjának élettörténetét feltáró könyvét mutatták be a pápai városi könyvtár kiadásában.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Horváth Ferenc Ők is a hazát szolgálták – A második világháborút megjárt pápai katonák történetei című, júniusban megjelent könyvét mutatták be csütörtökön a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Hermann István könyvtárigazgató köszöntőjében számba vettre a pápai ejtőernyősökről eddig megjelent köteteket, így a katonákat negatív színben feltüntető Vádindítvány, Huszár János a Magyar Királyi „Vitéz Bertalan Árpád” Honvéd Ejtőernyős Ezred történetét immár hiteles dokumentumok által feldolgozott, Honvéd ejtőernyősök Pápán 1939-1945, valamint Reszegi Zsolt Légi huszárok című könyvét. Kiemelte, a szerzőnek, akivel Bocskay László beszélgetett, nehezebb dolga volt, hisz már csak az ejtőernyősök hozzátartozóival találkozhatott. Mint felidézte, családi emlékeiben az ejtőernyősök hősökként, tisztességek emberekként és katonákként élnek.

Horváth Ferenc szerzővel Bocskay László beszélgetett a könyvbemutatón Fotó: Laskovics Márió/Napló

Horváth Ferenc nyugállományú százados, katonai hagyományőrző, a Honvéd Bajtársi Klub titkára, a Pápai Huszár Egyesület tagja. Katonai irányultsága kapcsán elmondta, édesapja hivatásos katona volt (egy fejezet róla szól a könyvben). Gyerekkorában huszár akart lenni. A mezőgazdasági szakközépiskolában érettségizett, majd apja javaslatára választotta a jó egzisztenciát nyújtó honvédségi pályát. A szolnoki főiskola elvégzése után az első tiszti beosztását a pápai reptéren kapta. Három hónapos szentkirályi kitérő után a megalakult bázisrepülőtéren dolgozott nyugállományba helyezéséig.

Hermann István könyvtárigazgató köszöntőjében számba vette a pápai ejtőernyősökről eddig megjelent köteteket Fotó: Laskovics Márió/Napló

A 2000-es évek elejétől eljárt a Vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Ezred veterán csoportjának gyűléseire. Mint megtudtuk, az évek alatt rengeteg beszélgetést folytatott az idős katonákkal, akik büszkén osztották meg történeteiket, féltve őrzött fényképeiket. Ekkor még elmulasztotta lejegyezni a hallottakat, azonban a 2018 májusában az Ejtőernyős emlékműnél rendezett városi ünnepséget követően, Hermann Istvánnak is köszönhetően vetődött fel a kötet ötlete. Ezután kereste fel a korábbi könyvekből kimaradt ejtőernyősök leszármazottait, és kezdte összegyűjteni a családi történeteiket.

A kötet júniusban jelent meg Fotó: Laskovics Márió/Napló

A már nem élő veteránok visszaemlékező rokonai egymáshoz küldték, egyre bővült a kör. Végül – az 1940-es évekbeli pápai repülős és levente életről szóló, valamint a katonai kitüntetéseket és jelvényeket leíró, illusztráló fejezetek között – 19 élettörténet kapott helyet a könyvben, de annyira belemerült a kutatásba, hogy további 18 vár kidolgozásra. Mivel a Hadtörténeti Intézet és Múzeum irattára egyelőre nem fogad kutatókat, várhatóan egy-másfél év múlva adhatják ki a második kötetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában