Telt házas programok

2020.09.12. 11:00

Völgyhétvégék zenei csemegékkel és nyárias meleggel

A járványhelyzet miatt elmaradt születésnapi Művészetek völgye helyett négy hétvégén élvezhetjük a település és a fesztivál nyújtotta lehetőségeket. A második őszi Völgyhétvége szeptember 11–13-ig, péntektől vasárnapig tart, és már telt házas.

Horváth Virág/LikeBalaton

A Bagossy Brothers Company koncertjére rengetegen voltak kíváncsiak

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A fesztiválközönségnek nagy szerencséje van az időjárással, hiszen az első és második Völgyhétvégén is szinte nyárias meleg a jellemző. A fesztivál „kicsiben is nagyok vagyunk” szlogenjére az első hétvége utolsó napján a Bagossy Brothers Company koncertje tette fel a koronát.

A Bagossy Brothers Company 2013-ban alakult, indie rock, alternatív rock, folk-rock stílusú zenét játszó erdélyi magyar zenekar. Aki érzékenyen ismeri fel a nyelvjárások ízeit mások beszédében, annak Bagossy Norbert énekes előadásmódja külön élményt nyújthatott, de az együttes zenéje egyértelműen kiforrott, magas színvonalú szakmai tudásról árulkodott. Ahogyan az előadásmód is: a gerjedő hangfalak a koncert elején egy pillanatra sem zavarták meg az együttes produkcióját.

A zenekar nevét a Bagossy testvérpár, Bagossy Norbert gitáros és énekes, valamint Bagossy László basszusgitáros és vokálos családneve ihlette, hozzájuk csatlakoztak zenésztársaik, Bartis Szilárd a doboknál, Tatár Attila gitárokkal és vokállal, illetve Kozma Zsombor hegedűn, harmonikán és billentyűkön. A koncert kezdetekor mintha a hatvanas évek Beatles-koncertjén találta volna magát a szemlélődő, hiszen a négy fiatal zenész (leszámítva a dobost) katonás sorban állt a színpad elején, majd a húrokba csaptak, a tömeg pedig őrjöngött. Az együttes dalait hallgatva a korábbi feltételezés, hogy a Bagossy Brothers Company a tinédzserek újabb kedvenc együttese, a koncerten megdőlt.

A Bagossy Brothers Company koncertjére rengetegen voltak kíváncsiak
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Felnőtt férfiak és nők énekelték a dalszövegeket és táncoltak a színpad előtt, mintha visszanyerték volna erre a másfél órára a fiatalságukat. Az együttes legegyszerűbb és legnagyszerűbb bája talán annyi, hogy ők legalább annyira élvezték és szerették a saját koncertjüket és közönségüket, mint fordítva.

A második Völgyhétvége első napján, pénteken a kevésbé ismert Csaknekedkislány foglalta el a színpadot. Az együttes nevéből is érezhető, hogy az irónia és szarkazmus a szövegeik központi elemét adja, összetettebb a dalszövegek kohéziója, és minden esetben hordoznak többletjelentést, mégis ők azok, akik a fiatal korosztályhoz szólnak leginkább. A Csaknekedkislány tánczenekar 2011-ben alakult. A zenekar tagjaira jelentős hatással volt a beatkorszak több nagy zenésze és a nyolcvanas évek magyar underground együttesei, valamint a szövegíró Csepella Olivérre Pilinszky János és Cseh Tamás munkássága is.

Szombaton az Óriás, a Bohemian Betyars és a Parno Graszt is színpadra lép, vasárnap pedig az Esti Kornél és a Kiscsillag szórakoztatja majd a völgylakókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában