A boldog békeévek

2020.10.20. 07:00

A második világháború előtti Magyarországról nyílt kiállítás Veszprémben

A Kodolányi János Egyetem és a Magyarságkutató Intézet szervezésében nyílt meg hétfőn a Magyar Világ 1938–1940 című időszaki kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban.

Horváth Virág

Fotó: Balogh Akos

A tárlat megnyitóján Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, ez a hiánypótló kiállítás azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 80 évvel ezelőtti Magyarországot olyannak mutassa be, amilyennek az akkor élő elődeink látták.

– A második világháború előtti utolsó békeévek voltak azok, amikorra egyértelműen bebizonyosodott, hogy a trianoni tragédia után az ország szociálisan, kulturálisan, gazdaságilag és politikailag egyaránt képes volt talpra állni, megerősödni, a területi revíziókkal pedig békés úton hétmillió magyar térhetett vissza az anyaországhoz – mondta Krucsainé Herter Anikó. A helyettes államtitkár kiemelte, a két világháború közötti korszak a magyar kultúra, művészetek és tudomány virágzásának a kora volt, ezek voltak azok az évek, amikor a magyar társadalomban még szinte senki nem kérdőjelezte meg az ezeréves értékeket, a keresztény hitet, az ősi magyar hagyományokat és az identitásunkat.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere beszédében megjegyezte, a Magyar Világ 1938–1940 kiállítás segít abban, hogy megismerjük a huszadik század eleji időszakot, valamint a kultúránkat és a művészetünket. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora szerint az oktatóknak közös érdekük, hogy a hallgatók tisztában legyenek a történelmükkel. – Talán fontosabb, mint valaha, hogy a fiatal korosztály fejében rend legyen, hiszen körülöttünk szemmel láthatóan rendetlenség van – tette hozzá Szabó Péter.

Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója kiemelte: meg­győződése, hogy Magyarországnak van jövője. – Örülök, hogy ez a kiállítás Veszprémbe került, és azt kívánom, hogy minél többen nézzék meg. Mutassuk meg, hogy egy ilyen tragédia után hogyan állt fel az ország, és ez micsoda páratlan teljesítmény, amit nagyszüleink és dédszüleink vittek véghez – fogalmazott Horváth-Lugossy Gábor.

A Magyar Világ 1938–1940 tárlat célja, hogy a korszak politikai, társadalmi és művészeti életét interaktív eszközökkel, 20 tematikus részen keresztül és egy kávézó segítségével úgy mutassa be, ahogy azt az adott kor emberei látták, ezáltal pillanatképet adva a ’30-as évek végének Magyarországáról. A 2021. június 6-ig látogatható kiállítás védnöke Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában