konferencia

2020.10.26. 07:00

Devecserben őrzik Gárdonyi Géza szellemi hagyatékát

A Gárdonyi Géza Emléktársaság első ízben rendezett konferenciáján a tagok egyetértettek az író szellemi öröksége ápolása fontosságában.

Tóth B. Zsuzsa

Keller Péter tiszteletbeli elnök, Gárdonyi Géza egyik dédunokája

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Gárdonyi Géza Könyvtár és Művelődési Házban rendezett konferenciát az intézmény mint alapító tag szervezte az emlékbizottsággal karöltve, a Gárdonyi-kultuszt erősítve, pályázati támogatással. Az ülésen Balázs Géza nyelvész Gárdonyi életműve kapcsán arról beszélt, miért szükséges a klasszikusok olvasása.

Keller Péter, a társaság tiszteletbeli elnöke, Gárdonyi Géza dédunokája örömmel fogadta az előadó gondolatait. – A szívemből beszélt, jólesett, hogy látja a dédapám emberségét, magyarságát, az abból kiinduló világra nyitottságát. Azt, hogy a helyi problémákat olyan szinten kell megoldani, hogy azok általános emberi tanulságokat tartalmazzanak – mondta. Beszélt arról, hogy miért kötődik szorosan Devecserhez. – Akkor lettem devecseri, amikor a templom falán a Fel nagy örömre című énekhez kapcsolódó domborművet kezdtük készíteni a dédapám emlékére. Az avatáson találkoztam Németh Ernővel, az iskola korábbi igazgatójával, majd több Gárdonyi-rendezvényen vettem részt, és Ferenczi Gábor polgármester is felkarolta a Gárdonyi-örökséget

– mondta Keller Péter.

Németh Ernő arról beszélt, Gárdonyival való kapcsolata 1976-ban kezdődött, amikor az iskolába került. – A közelben élő Bálint Árpád szobrász Gárdonyi-mellszoborral ajándékozott meg bennünket, M. Kiss Veronika Gárdonyiról készített nekünk portrékat. Kovács József devecseri rajztanár két Gárdonyi-portrét készített, majd Czeidli József tanár megismertette az emlékhelyeket a dédunokával. Keller Péter ötlete volt, hogy készítsünk valamit a Fel nagy örömre című énekhez kapcsolódóan. A dalt karácsony tájékán a környező falvak kórusai is énekelték, Cs. Varga István előadása is erősítette a késztetést. Azóta évente megrendezzük a hangversenyt a templomban. Később felmerült a Gárdonyi-társaság létrehozásának ötlete köztünk – mondta Németh Ernő.

Bognárné Simon Katalin, a társaság elnöke köszönetet mondott a résztvevőknek. – Fontos dolgok tartanak össze bennünket, én ezt az kötődést tanítóként naponta megélem. Örülök, hogy ebben a környezetben is részese lehetek – mondta az elnök.

Keller Péter tiszteletbeli elnök, Gárdonyi Géza egyik dédunokája
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ferenczi Gábor polgármester irodalomkedvelő magán- emberként szólt. – Nagy értékrendi válság van a világban, ez ellen nekünk egy kulturális missziót kell felvállalnunk. Meg kell védenünk Gárdonyi szellemi örökségét – mondta.

A szakmai konferencián Bognárné Simon Katalin ismertette a társaság terveit. Tölgyesi József nyugalmazott főiskolai docens a néptanító Ziegler Gézáról beszélt, M. Mester Katalin nyugalmazott tanítónő a Fel nagy örömre kezdetű ének újabb kutatási eredményeit közölte, és Dankó Pistával való barátságáról beszélt. Czeidli József tanár a devecseri emlékhelyekről tartott előadást. Mayer Gábor és Gecsei Kolos iskolaigazgató bemutatta az intézményeket, Horváth József Gárdonyi győri újságírói munkásságát méltatta, Márkusné Vörös Hajnalka Emlékmentés másként címmel adott hasznos tanácsokat, majd a konferencia Keller Péter zárszavával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában