A valóság és az alkotó egyénisége

2020.10.26. 07:00

Szorgalom és intelligencia – Sütő György képeiből nyílt kiállítás Tapolcán

A Tamási Áron Művelődési Központban mostantól látható az intézmény Képzőművész Köre tagjának, Sütő Györgynek Teremtve birtokolni című kiállítása.

Tóth B. Zsuzsa

Az airbrush technikával készült képek fotószerűek, élethűek, szinte háromdimenziósak

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A tárlat anyagát a kör vezetője, Tihanyiné Bálint Zsuzsa mutatta be lapunknak a helyszínen. Amint azt elmondta, az alkotó megérdemli a művész titulust, hiszen akárcsak egykor Van Gogh volt, ő is birtokában van valami olyasmiknek, amelyek tanulhatatlanok, amelyek születésünk szerencsés csillagzata alatt plántálódnak belénk.

– A tehetség és a szorgalom. Tehetség nélkül nehéz lenne kiváló képzőművészeti alkotásokat létrehozni. Ám hiába tehetséges valaki, ha nincs benne az állandóan előrevivő, önfejlesztő szorgalom, amely Gyuriban megvan. Sütő György jelenlegi élethelyzete nagyon nehéz, kőkeményen kell dolgoznia, közben tanul és segítségre szoruló szeretteiről gondoskodik. Mindemellett alkot, önmaga kreativitását mozgósítja, olyan különleges technikával tár elénk egy képi világot, amely mára egyedi lett, különleges, összetéveszthetetlen, azonnali beazonosíthatósága miatt.

Mindössze pár éve alkot, de már kialakult a sajátos képi világa, amely sok alkotónak egy teljes életút vége felé sikerül csak, vagy akkor sem. Mert a művészi alkotás nem attól az, hogy az alkotó ügyes, ismeri a megfelelő festőtechnikákat, jól alkalmazza azokat, a valóságot fotószerűen tudja lemásolni. Az csak másolat marad, jobb vagy rosszabb színvonalon. Az alkotás absztrakció. A valóság és az alkotó egyéniségének együttese adja a kész művet, amelynek harmadik ismérve az intelligencia, amely szintén örökletes tulajdonság – mondta a kör vezetője.

Az airbrush technikával készült képek fotószerűek, élethűek, szinte háromdimenziósak
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Hozzátette, hogy a kevéssé ismert airbrush technikát régen fotók retusálására használták, de ma az egyik legmodernebb, ugyanakkor legnehezebb technika, amelyhez ecset helyett speciális pisztoly szükséges. Sütő György véli, hogy az alkotás spirituális utazás, és ettől művészivé válik. A művészet a végtelent célozza meg, a határokat feszegetve arra kérdez rá, hogy vajon mi lehet az, amire minden visszavezethető.

– Azért rajzolok, hogy teremtve lubickolhassak. Újra- kreálva a látottakat egy kicsit magamévá tehetem azt az isteni valamit, amely minden létezőben lakozik. Témám szinte mindig az ember maga, a saját lelki történéseivel, alapvető félelmeivel, mint például a magány, a fájdalom, a bűntudat. Ha megállunk egy alkotás előtt, gondoljunk arra, hogy általa egy kicsit mások leszünk, hiszen minden apró dolog hatást gyakorol ránk. Ezért fontos, hogy ha elmegyünk egy kiállításra, tisztában legyünk az alkotó társadalmi környezetével, saját világával. Több technikát kipróbáltam, de eddig az airbrush lehetőségei nyűgöztek le. Ebben az irányban maradok tehát, és próbálom mélyíteni tudásomat – vallja az alkotó.

Sütő György kiállítása november 9-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában